15 ungdomar anställda i nya Ica-butiken. Efter ett drygt halvår utan en rejäl livsmedelsbutik har invånarna i stadsdelen Gårdsten äntligen kunnat fira invigningen av en ny stormarknad. Ett faktum som betyder betydligt mer än möjligheten att gå och handla.

– Det här är verkligen efterlängtat! säger Gårdstensbostäders tillförordnade vd Michael Pirosanto bara minuter innan invigningen av den nya livsmedelsbutiken äger rum.

– Den förra affären slog igen första april och vi har jobbat stenhårt för att få hit någon annan för att upprätthålla servicen i stadsdelen. Och det här blir en förändring till det bättre, eftersom den förra affären hade runt tusen olika artiklar till salu, medan den här har 15 000, så utbudet ökar rejält, säger Michael Pirosanto.

Kommunala Gårdstensbostäders huvuduppgift är att förvalta de fastigheter med 2734 lägenheter som 87 procent av stadsdelens invånare bor i, men också att utveckla och förnya stadsdelen som sådan.

Skapar nya arbetstillfällen
– Gårdstensbostäder bildades 1997 för att rusta upp miljonprogramsområdet och då fanns här 5 900 invånare, fyra handlare och åtta små företag. Nu bor här 8 700 personer, här finns tolv handlare och över femtio företag, så det har gått framåt med service och utbud. Därför var det ett bakslag när den förra butiken slog igen, men nu är ordningen återställd, säger Michael Pirosanto.

Och ännu mer är på gång. Kommunala Egnahemsbolaget, Riksbyggen och HSB har byggt 26 friliggande villor och ska snart bygga ytterligare 64, samtidigt som det planeras för tre nya höghus med sammanlagt runt hundra lägenheter. Totalt lär det ge bostäder åt drygt 300 nya Gårdstensbor, vilket kan behövas, då det just nu finns tusen sökande per ledig lägenhet i Gårdsten.

– Nu när vi växer ytterligare kommer det verkligen att krävas ett rikt utbud av handel och service här, men också att det finns arbetstillfällen. Därför är det väldigt roligt att den nya stormarknaden redan har anställt 17 personer, varav 15 är ungdomar i 20-årsåldern och nio av dem kommer härifrån nordost. På sikt hoppas man ha 30 anställda i butiken, och det är väldigt välkomna arbetstillfällen här, säger Michael Pirosanto.