Nya siffror med analys varje månad. Gästnattskollen heter ett nytt verktyg från Göteborg & Co med gästnattsstatistik från storstadsregionerna. Statistiken har alltid funnits men är nu lättillgänglig för alla – hotell, restauranger, evenemangsarrangörer – som kan ha nytta av den.

I våras lanserade Göteborg & Co Besöksnäringskollen, som visar hur det ser ut för besöksnäringen i Göteborgsregionen vad gäller beläggningsgrad, omsättning och antal varsel. Gästnattskollen är ett nytt så kallat Business intelligence-verktyg på Göteborg & Co webbplats.

– Det kan vara till nytta för alla som är intresserade av hur det går för turismen och hur den utvecklas – journalister som skriver om ämnet eller arrangörer av evenemang som till exempel vill kolla hur beläggningen på hotellen i Göteborg var en speciell månad tidigare år, säger Stefan Gadd, presschef på Göteborg & Co.

Sätts samman av Tillväxtverket och SCB

Statistiken samlas in och sätts samman av Tillväxtverket och SCB och har alltid funnits, men har tidigare inte varit så lätt tillgänglig.

– Verktyget är flexibelt och ger möjlighet till användare att själv välja vilken statistik, period eller geografiskt område man vill titta på, eller jämföra med. Gästnattsstatistik berör storstadsregionerna Stockholm, Göteborg, Malmö samt resten av riket. Det finns samlande data för hela destinationen Göteborg, men också individuell statistik för Göteborgsregionens 13 kommuner.

Statistiken presenteras med två månaders fördröjning och med en sammanfattande analys Bernadett Pakucs, analytiker på Göteborg & Co. Den senaste analysen – för oktober månad – lyfter fram en mindre återhämtning av gästnätterna i Göteborgsregionens hotell, stugbyar och vandrarhem. Antalet övernattningar uppgick till 67 procent av förra årets nivå.

Planer på ytterligare statistikverktyg

Göteborg & Co har planer på att bygga på med ännu mer statistik om besöksnäringen framöver.

– Det kan röra flygtrafiken till Landvetter eller antal kryssningsfartyg och andra passagerarfartyg till Göteborgs Hamn. Det kan också vara statistik från årliga undersökningar vi gör. Finns mycket intressant statistik, det gäller bara att förpacka den bra.