Lyckad satsning ska bli årlig tradition. Klappa fiskar, lära sig laga rätter av tång eller gå guidade visningar på Göteborgs fiskauktion. Det är något av allt som finns att göra under Go to Sea-veckan 24-28 februari. För den som vill äta fisk och skaldjur finns alla möjligheter – både i de soppcontainrar som ställs upp och på restauranger som erbjuder specialmenyer.

Go to sea 2015- hela programmet här

Förra årets satsning på att lyfta fram havet och fisket var lyckad. Nu är tanken att Go to Sea ska äga rum i slutet av februari varje år.

– Vi vill sätta fokus på det som är unikt för Göteborg som hamnstad. I förlängningen hoppas vi även locka hit besökare utifrån, säger Birgitta Bergerlind, projektledare på Göteborg & Co.

Fyra restaurangcontainrar på stan
Havet och dess invånare står i fokus under hela veckan. I Nordstan pågår ett scenprogram 26-28 februari, där kockar ger sina bästa tips om tillagning av fisk och skaldjur och erbjuder provsmakning. Det går också att lära sig om hur havet mår och varför, och hur problemen med försurning och utfiskning kan lösas. För den som vill möta havsdjur på nära håll är Havets hus på plats med en klapptank.

Under veckan erbjuder ett femtiotal restauranger i staden specialkomponerade menyer med fisk och skaldjur. Och för dem som vill värma sig med en fisksoppa till lunch finns fyra restaurangcontainrar uppställda i centrum. De står vid Järntorget, Drottningtorget, Gustaf Adolfs torg och Bältespännarparken. Under förra årets Go to Sea-vecka serverades hela 4 000 portioner.

En hyllning till staden vid havet
Satsningen Go to Sea är en del av uppladdningen till 400-årsjubileet 2021. Inför jubileumssatsningen gjordes förstudier där göteborgare gav sin syn på vad de vill utveckla i staden. Då lyfte många fram närheten till vattnet och Göteborg som hamnstad.

– Det här är ett svar på det, och då ville vi göra det under en period då det är lite tråkigare. På sommaren och våren händer det så mycket annat, säger Birgitta Bergerlind.

Göteborg & Co samordnar veckan och arrangerar delar av programmet.

– Vi står för containrarna och scenprogrammet i Nordstan. Sedan är det de olika aktörerna som gör egna aktiviteter.

Både privata och kommunala aktörer har hängt på. Exempelvis erbjuder Göteborgs fiskhamn guidad visning av fiskauktionen klockan 7 på morgonen. På Naturhistoriska museet går det att provsmaka mat från havet utöver det vanliga – sjögräs, tång och snäckor. Och vid Kvarnpiren ligger två fiskebåtar, där danska och svenska räkfiskare visar runt och berättar om hållbart räkfiske.