62 000 elever får fin fisk i bamba. Go to Sea - Göteborgs hyllning till havet den 24 till 28 februari - har vuxit rejält sen förra året. I år kommer 62 000 skolelever att serveras fisk i fyra dagar och mer än 50 krogar är med och hyllar den fina fisken.

Fiskveckan på skolor och förskolor ingår i satsningen Go to Sea. Fiskveckan startade – som sig bör – ute vid havet i Västra Göteborg förra året. I år är samtliga Göteborgs tio stadsdelar med.

– Jätteroligt att det är så stort intresse, säger Fredrik Karlsson, projektledare för skolprojektet inom Go to Sea.

Som verksamhetsutvecklare på måltidsservice i Västra Göteborg fungerade han som ”pilot” förra året och har sedan fått med sig sina kollegor i de andra stadsdelarna.

– Vår vecka i Västra Göteborg föll väl ut. Sedan presenterade jag idén i nätverket Måltid Göteborg och alla ville vara med! En kontaktperson per stadsdel valdes ut, vi bildade en grupp som sedan har jobbat vidare, berättar Fredrik Karlsson.

Fisk i fyra dar i bamba och på äldreboenden
Förra året var cirka 10 000 barn delaktiga i temaveckan. I år blir det alltså 62 000, plus ett stort antal personer på vissa av stadens äldreboenden, som också serveras fisk fyra av veckans dagar.

Temaveckan märks inte bara i skolornas bamba. Alla sektorer har välkomnats att ta in temat i klassrummet, förskolan eller äldrecentret.

– Skolorna och förskolorna har möjlighet att göra egna roliga aktiviteter och få in havet och fisken i sin pedagogik utifrån olika ämnen, till exempel hemkunskap eller miljö, säger Fredrik Karlsson.

– De här idéerna ligger precis i linje med de mål vi har i stadens måltidsverksamhet, till exempel att öka andelen miljömåltider, att välja fisk från säkra bestånd och välja råvaror efter säsong.

Fler krogar är med
– Göteborg är kännetecknet för bra råvara, bra fisk och skaldjur. Det ska vi ta vara på, säger Fredrik Karlsson.

Ute på stan märks Go to Sea bland annat genom att restauranger flyttar ut och serverar varm fisksoppa i ”soppcontainrar”, en populär nyhet förra året. Flera restauranger har också specialmenyer med fisk- och skaldjurstema.

Förra året deltog 30 restauranger i Go to Sea, i år blir det mer än 50.

– Att vi växer visar att Go to Sea handlar om något som är angeläget för göteborgarna. Man är stolt över sin stad och närheten till havet, säger Birgitta Bergerlind, projektledare på Göteborg & Co.

Scenprogram i Nordstan
Temaveckan bjuder också på ett scenprogram i Nordstan, som också har växt sen förra året, från 21 till 44 programpunkter. Där handlar det om allt från diskussioner om havsmiljöproblem till handfasta tips från stjärnkockar.

Go to Sea är en satsning som Göteborg & Co gör tillsammans med bland andra Wallenstam, Higab, Göteborgs Köpmannaförbund och länsstyrelsen. Temaveckan är även ett jubileumsprojekt inför Göteborgs 400-årsjubileum.

Hela programmet finns på länken nedan.