Stort transportbehov. Volymerna ökar i Göteborgs hamn visar siffror från årets första kvartal. Hanteringen av bilar var till exempel 20 procent högre än kvartal 1 förra året.

– Volvo Cars fortsätter producera och exportera stora volymer bilar från Torslandafabriken och det ger givetvis starka utslag på volymerna i hamnen, säger Magnus Kårestedt, vd på Göteborgs Hamn AB.

Att konjunkturen går på högvarv är den intraeuropeiska roro-trafiken – trailers och annat rullande gods som fraktas med fartyg inom och utanför Europa – ett bevis på. Den fortsatte att öka från de rekordhöga volymerna från 2017.

På containersidan blev det också en ökning. 188 000 containers skeppades under kvartal 1. Det är en ökning med tre procent jämfört med samma tid förra året – en period som dock var den svagaste på containersidan på över tio år, mycket på grund av en arbetsmarknadskonflikt.

– Vi hade hoppats på en kraftigare återhämtning under årets första kvartal då transportbehovet är fortsatt stort och inga stridsåtgärder pågått sedan i somras. Nu förväntas regeringen komma med lagstiftning som tydliggör kollektivavtalets roll, säger Magnus Kårestedt.