För tredje året i rad toppar Göteborg listan över landets främsta idrottskommuner. Det är tidningen Sport & Affärer som gjort rankingen och Göteborg vinner tack vare en långsiktig strategi för evenemang och samarbete med näringslivet.

Det är en lång rad faktorer som ligger till grund för bedömningen. Att det finns en tydlig och långsiktig evenemangsstrategi, att samhällseffekterna utvärderas, att det finns arenor, att kvaliteten på internationella och nationella evenemang som genomförts är hög är några av faktorerna.

Göteborg toppar listan före Stockholm, Solna och Malmö. I motiveringen skriver man bland annat så här:

Kombinerar idrottsvenemang och ”fest på stan”

”En ledande evenemangsstad i Europa. Genomfört ett stort internationellt medialt evenemang: Konståknings VM 2008. Har tilldelats inomhus EM i friidrott 2013. Genomför varje år flera stora ungdoms- och breddevenemang. Bäst på kombinationen idrottsevenemang och ’fest på stan’. Investerar nu för att behålla sin europeiska topposition. Ökar hotellkapaciteten och moderniserar idrottsarenorna. Styrkan bygger på de omfattande nätverk staden har med näringslivet. Skapar direkt delatktighet i beslutsfattandet. Mycket professionell värvnings- och genomförandeorganisation”.

Sport & Affärer skriver också att Stockholm och Solna nu tar upp kampen med Göteborg om de större idrottsevenemangen, inte minst tack vare nya nationalarenan i Solna och ett utökat partnerskap med näringslivet.