Huvudstad smart turism 2020. På onsdagskvällen blev det klart att Göteborg och Malaga är EU:s huvudstad för smart turism 2020. Tävlingen arrangerades av EU-kommissionen och Göteborg var enda nordiska stad i finalen.

– Titeln markerar starten på en ny era för Göteborg. Vi ska gå från smart till smartare och vi tänker fungera som en motor för hela EU, säger Peter Grönberg, vd för Göteborg & Co.

35 städer från 17 EU-länder deltog i tävlingen ”European capital of smart tourism” där kandidaterna bedöms utifrån kriterierna hållbarhet, tillgänglighet, digitalisering och kultur/kreativitet. 2020 års vinnare Göteborg och Malaga tillkännagavs vid en ceremoni i Helsingfors onsdag den 9 oktober.

Kommit långt med digitaliseringsarbetet
Göteborg utsågs tidigare i år till ”världens näst smartaste stad” i en undersökning från företaget Future Today Institute, och toppar hållbarhetsindexet Global destinations sustainability index.

I sitt tävlingsbidrag underströk Göteborg & Co att Göteborgs Stad kommit långt med sitt arbete i alla fyra tävlingskriterierna och inte minst vad gäller digitalisering och uppkoppling.

EU-kommissionens syfte med tävlingen är att lyfta hur turism kan bidra till hållbar utveckling. 2019 innehas huvudstadstiteln av Helsingfors och Lyon.