“Vi ska bli ännu bättre”. Göteborg har Sveriges bästa logistikläge enligt branschtidningen Intelligent logistik. Det är tjugonde året i rad som staden får utmärkelsen och avgörande för placeringen är Göteborgs hamn. “Ett kvitto på att vi har en kontinuitet i det vi gör och att vi gjort bra saker längs vägen. Men vi ska bli ännu bättre”, säger Elvir Dzanic, vd för Göteborgs hamn AB.

I motiveringen nämns det att Göteborgsregionen har ett unikt läge när det gäller distribution tack vare Nordens största containerhamn. Göteborgs hamn har haft stabila containervolymer under pandemin och den framtida tillväxten säkras genom en investering på sex miljarder kronor.

Lista sen 2001

Det finns också utmaningar, står det i motiveringen, och det handlar bland annat om att möta efterfrågan på logistikytor i framtiden.

– Det behövs och är förstås något som vi jobbar aktivt med. Närmast har vi en halv miljon kvadratmeter logistikmark redo ett stenkast från hamnen där vi kommer att börja bygga logistikfastigheter under året, säger Elvir Dzanic.

Listan över Sveriges bästa logistiklägen har publicerats sedan 2001. Den bygger på tillgång till logistikytor, flöden/geografi, infrastruktur, marktillgång, kompetens och samarbetsklimat i regionen- På andra respektive tredje plats på den senaste  listan kom Helsingborgsregionen och Örebroregionen.