I topp för 18:e året i rad. Göteborgsregionen är åter ensamma på förstaplatsen när branschtidningen Intelligent logistik rankar Sveriges bästa logistiklägen. I fjol delades topplaceringen med Örebro – i år ”återtas tronen som Sveriges självklara logistikhuvudstad” som det står i juryns motivering.

Avgörande för placeringen är Nordens största hamn med dess oceangående direkttrafik och rikstäckande tågpendelsystem.

– Vi är väldigt glada över utmärkelsen. Vi har Nordens största hamn med ett världsomspännande linjenät i som servar hela Sveriges industri, samtidigt som det satsas stort på flera håll hos många andra logistikaktörer i regionen, bland annat i Borås och Landvetter. Det är roligt att vi får ett samlat kvitto på att vi tillsammans är rätt ute, säger Magnus Kårestedt, vd för Göteborgs Hamn.

Gott samarbetsklimat och logistikforskning
Branschtidningen lyfter också fram hamnens tågpendelsystem, det goda regionala samarbetsklimatet kring logistik- och godsfrågor, samt forskning inom logistik vid både Handelshögskolan och Chalmers – vilka är viktiga för en fortsatt stark logistikregion.

Den uppmärksammade listan över Sveriges bästa logistiklägen har publicerats sedan 2001. Rankingen bygger på tillgången på logistikytor, godsflöden, infrastruktur, marktillgång, geografiskt läge, utbud av logistikkompetens och tillgång till arbetskraft samt affärsklimat i regionen.