Förbättring för andra året i rad. Göteborg fortsätter att klättra i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i landets kommuner – från plats 216 till 189. Därmed förstärks fjolårets trendbrott ytterligare.

Svenskt Näringsliv rankar varje år företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Göteborg hade många år av vikande siffror bakom sig innan en vändning kom förra året.

år klättrar Göteborg ytterligare, från plats 216 till 189 i den totala rankingen. Det sammanfattande omdömet av företagsklimat i staden ökar med hela 50 platser, från plats 279 till 229.

– Det är naturligtvis roligt att se att de senaste årens trägna arbete med att förbättra dialogen och öka förståelsen för företagarna nu verkligen börjar ge resultat, säger Kajsa Dahlsten, näringslivsutvecklare på Business Region Göteborg med ansvar för företagsklimatet.

Härryda bäst i Göteborgsregionen

Årets undersökning besvarades av 32 000 företag i hela landet. Solna toppar – precis som förra året – listan. Härryda placerar sig bäst av Göteborgsregionens 13 kommuner med en sjundeplats.

Patrik Andersson, vd för Business Region Göteborg, påpekar att arbetet pågår oförtrutet.

– Det finns ett förtroendegap mellan näringslivet och staden som det tar tid att bygga bort. Men jag vet hur det jobbas med de här frågorna ute på förvaltningarna och jag vill ge en eloge till alla som ligger bakom Göteborgs klättring uppåt i rankingen, säger han.