”Häftiga resmål” lockar. Nytt år, med nya upplevelser och nya resor. Men vart? Göteborg har lyckats hamna på flera världslistor över ”häftiga resmål”, listor som allt mer styr våra nöjesresor.

Göteborg håller nu en hedrande tredjeplats på listan ”Världens bästa andrastäder”, sammanställd av resesajten Matador. Här rankas Göteborg före städer som Rio de Janeiro, Milano, Beijing och S:t Petersburg.

– Vid årsskiftet kommer många listor över det bästa, snobbigaste, mest äventyrliga och allt vad det är, säger Stefan Gadd, presschef på Göteborg & Co.

– Man ska väl inte överdriva, men jag tror att det betyder en hel del att vara med på listorna. De har formligen exploderat i antal och är väldigt populära.

Styr reslusten
– Vi gillar att läsa dem, dela på sociala medier och skicka vidare. Så listorna får mycket uppmärksamhet, inspirerar oss och styr vår reslust.

– Och för en stad som Göteborg, som är tämligen okänd söder om Hamburg och väster om London, är det klart att det är bra att bli omnämnd i sådana sammanhang. Det ökar kännedomen om staden, säger Stefan Gadd.

Han bloggade i veckan om ”världslistornas” ökande betydelse:

”Vi på Göteborg & Co gillar också listor. Speciellt om Göteborg finns med. Därför blev vi mycket glada över Lonely Planets Best Value destinations 2013. LP:s lista som kommer redan i oktober är den mest citerade listan i svensk media.”

Gothia Cup-spelar återvänder som vuxna
Nyligen hamnade Göteborg också på Elite Dailys lista över ”50 oförutsägbara och icke-klichéartade platser att resa till i 20-årsåldern”. Här var det bland annat ryktet som ”en av de vänligaste städerna i Sverige”, samt god mat, arkitektur och spännande musikliv som lyfte Göteborg.

Och när Matador rankade världens andrastäder kom Yokohama i Japan etta, Cork på Irland tvåa och Göteborg trea! Matador hänvisade bland annat till fotbollsturneringen Gothia Cup.

– Roligt att Gothia Cup nämns först. Många fotbollsspelare som varit här som unga, kommer senare tillbaka som vuxna med sina familjer, det betyder mycket för Göteborg, säger Stefan Gadd.

Matador lyfter också fram Göteborgs roll som industri- och innovationsstad. På den punkten hänvisas till en annan lista, nämligen affärstidsskriften Forbes över innovativa städer 2013, där Göteborg hamnade på 12:e plats i hela världen. En hedrande listplacering kan alltså generera nya – även om både Stockholm och Malmö hamnade före Göteborg på den listan!

”Alla listor är subjektiva”
När en av de tyngsta reselistorna – New York Times – presenterades i förra veckan, hade den också blivit längre. Den innehåller nu hela 52 destinationer, vilket är 21 fler än 2010.

Men Göteborg fanns inte med. Enda nordiska destination på NYT:s lista var, på plats nio – Färöarna!

”NYT utser den lilla ögruppen till hem för det nyaste nya nordiska köket. Hade jag ingen aning om”, bloggade Stefan Gadd.

Han konstaterar att New York Times valt bort städer som Stockholm och Köpenhamn till förmån för en tämligen okänd ögrupp ute i Nordatlanten.

– Alla listor är subjektiva. Exotism styr en hel del. Och det är väl tur, annars skulle listorna bli ganska ointressanta; New York, London, Paris, Barcelona…