Göteborg, kungariket Bhutan, Costa Rica och Seychellerna. Det är fyra av världens tio trendigaste resmål för 2004. Det påstår i alla fall den brittiska tidningen The Independent. Göteborg hamnar på sjunde plats på listan där ett antal resejournalister och andra trendkänsliga resenärer fått tipsa om årets fräckaste inneställen.

– Det är ju en udda lista. Den är helt subjektiv men samtidigt är det ett sammanhang som vi kanske inte är vana vid att vara med i. Vi är den enda europeiska staden, Beirut finns med också. Och länder som Marocko, Bhutan och Mocambique. Och så kommer Göteborg mitt i allt det, man blir lite överraskad, säger Stefan Gadd på Göteborg & Co som arbetar med att dra turister till Göteborg.

Britterna strömmar till

Resejournalisten Jennifer Cox, som var i Göteborg i somras, gillade särskilt skärgården och rekommenderar en tur från Saltholmen. ”Göteborg är en kompakt partystad med bra skandinavisk shopping. Det nya Stockholm” tycker hon också.

– The Independent är en av de största och tyngsta morgontidningarna i Storbritannien. Det är The Times, The Independent och the Guardian och kanske Daily Telegraph. Artikeln publicerades för ungefär en månad sedan men vi visste inget om det förrän igår.

Sedan Ryan air började flyga på London har antalet engelska besökare ökat med mellan 50 och 60 procent. Intresset från skottarna väntas också öka i och med den nya flygrutten till Glasgow.

The Independents lista:
1. Bhutan
2. Marocko
3. Seychellerna
4. Mocambique
5. Argentina
6. Grekland
7. Göteborg
8. Medelhavet
9. Costa Rica
10. Beirut