I topp sen 2016. För fjärde året i rad placerar sig Göteborg på första plats när fler än 50 mötes- och evenemangsstäder i hela världen rankats för sitt hållbarhetsarbete. Malmö och Uppsala hamnade på sjunde respektive nionde plats.

Annika Hallman, möteschef på Göteborg & Co tog emot utmärkelsen på en världskongress i Houston på onsdagen:

– De senaste åren har Göteborg tagit en ledande roll och inspirerat andra destinationer att bli mer hållbara. Vi har nyttjat vår topplacering för att driva utvecklingen mot en mer hållbar mötesnäring, samtidigt som det stärkt Göteborgs profil som mötesstad, säger hon.

Rankingen Global destination sustainability index, GDSI gjordes första gången 2016 och i år var intresset att delta större än någonsin. Över 50 städer anmälde sig och för fjärde gången på lika många år tar Göteborg alltså förstaplatsen, följd av Köpenhamn och Zürich.

”Ännu mer ljus på Göteborg som förebild”
Indexet mäter hur bra staden är på bland annat återvinning, sophantering, miljödiplomering av hotell och krogar, utsläpp av växthusgaser, tillgänglighet, system för lånecyklar och om offentliga och privata aktörer arbetar med strategier för hållbarhet.

Nyligen utsågs Göteborg också till en av EU:s smartaste turiststäder

– Båda utmärkelserna kommer sätta ännu mer ljus på Göteborg som förebild. Nästa år kommer det bli stort fokus på hur man kan arbeta för att bli smartare inom områden som digitalisering, tillgänglighet, kultur och hållbarhet, säger Peter Grönberg, vd på Göteborg & Co.