Vad har nya Svinesundsbron och utbyggnaden av E 6 gemensamt med musikfestivalen Way Out West och Ungdomens fredspris? Jo, alla är mer eller mindre resultat av Göteborg-Oslo-samarbetet, som nu pågått i 15 år.

GO-samarbetet är nog mest känt för att lobba för bättre väg- och tågförbindelser och utveckling av näringslivet. Mindre känt är att städerna även samarbetar kring utbildning och kultur och turism. Men Way Out West, hur då?

Gränsöverskridande samarbete

– Jo , den är inspirerad av norska Öyafestivalen, som också är en cityfestival. Hela upplägget går ut på att få hit större världsartister genom att locka med båda festivalerna, säger Julia Wadman, ansvarig för GO-samarbetets sekretariat.

– Way Out West är ett bra exempel på ett gränsöverskridande samarbete som gör vår region mer lockande. När vi blev tillfrågade av arrangörerna att vara med i starten med en symbolisk summa, var vi gärna det, säger Julia Wadman.

Det ledde till att GO-samarbetet sponsrade festivalen med cirka 10.000 kronor de två första åren.

Ungdomens fredspris delas ut för nionde gången

GO-samarbetet inleddes alltså 1995, men nåt större 15-årsfirande har det inte blivit, bara lite i samband med den årliga GO-konferensen som hölls i Norge i augusti.

Andra resultat av GO-samarbetet är den Norsksvenska Handelskammaren och Ungdomens fredspris, som snart delas ut för nionde gången.

Priset delas ut i Göteborg varje år, i samband med Nobels fredspris, och går till norska och svenska skolungdomar som gjort särskilda insatser mot rasism och för mångkulturell förståelse.

– Ungdomarna är ju vår framtid och det är viktigt att inleda en naturlig relation mellan ländernas medborgare redan i unga år, säger Julia Wadman.

Givande möten

– Här finns en freds- och samarbetstanke; ungdomarna lär känna varandra, lär sig kanske mer om språken och kan senare i livet göra affärer med varandra.

– I och med priset har 3.000-4.000 barn rullat i bussar över våra gränser och haft givande möten med varandra. Vi hoppas att denna kontakt ger bestående intryck inför framtiden, säger Julia Wadman.

Den 1 december sker årets prisutdelning och då avslöjas vilka skolor som gjort en särskild insats i år. Priset delas ut i tre kategorier där vinnarna får 25.000 kronor vardera.

2720