Belönas för sina produkter. Nytänkande och entreprenörskap belönas när ett elcykel- och ett it-företag får Göteborgs Companipris. Årets vinnare är elcykelföretaget Ecoride och it-företaget Pilotfish Networks.

– Årets vinnare är två företag som båda har visat på stort entreprenörskap och nytänkande. De har genom innovativt arbete förändrat sina branscher och de är nu i den absoluta framkanten av utvecklingen säger Lennart Johansson, chef för Näringslivsgruppen vid Göteborg & Co.

Ecoride bildades 2007 av bröderna Martin och Christian Walleräng som med inspiration från Kina ville ta elcykeln till Sverige för att ge alla en chans att leva mer klimatsmart och cykla mer. Ecoride är idag det ledande elcykelföretaget i Norden och säljer omkring 12 000 cyklar varje år.

− För cykelbranschen är det viktigt att fortsätta utveckla infrastrukturen i stan för att tänka mer klimatsmart och hitta bra transportlösningar. Vi är bara i början på en mer hållbar utveckling. Det känns naturligtvis otroligt roligt att få Companipriset, säger Mårten Nydahl, vd för Ecoride.

Har tagit ”internet of things” till kollektivtrafiken
Pilotfish Networks bildades 2000 och har tagit ”Internet of Things” till kollektivtrafiken och utveckla system som optimerar och hanterar komplex trådlös datorkommunikation till och från mobila enheter. Deras produkt finns idag i 5 000 fordon i flera länder.

− Det är första gången som vi får pris och det känns fantastiskt. Det känns extra roligt att bli uppmärksammad i vår stad, säger Tomas Gabinus, vd för Pilotfish Networks.

Priset delas ut under måndagen av Näringslivsgruppen på Göteborg & Co. De båda vinnarna får varsin silverstatyett och 25 000 kronor.