Göteborgs Hamns satsning på järnvägspendlar har fått Future transport award 2009 i kategorin intermodal goods."Trots rådande konjunkturläge noterade Göteborgs hamn för juni månad 2009 all time high när det gäller sin trafik med containertågpendlar" skriver juryn i sin motivering.

– Det är många som är delaktiga i att satsningen har blivit så framgångsrik som den blivit och det är oerhört roligt att arbetet uppmärksammas på detta sätt, säger Magnus Kårestedt, vd för Göteborgs Hamn.

Juryn skriver också att ”Göteborgs Hamn har tillsammans med branschens aktörer varit drivande i utvecklingen av 24 dagliga tågpendlar till 22 orter i Sverige”. Priset delades ut på Elmia Nordic rail och Elmia future transport i Jönköping tidigare i veckan.

Fotnot:
Göteborgs hamn började satsa på järnvägstransporter för drygt tio år sedan, i november börjar den 26:e pendeln att rulla. Järnvägstransporterna till och från Göteborg under 2008 beräknas ha minskat koldioxidutsläppen med 48.000 ton jämfört med om godset hade körts på landsväg. Det kan jämföras med cirka 10.000 varv runt jorden med personbil.