Ny sajt om svenska exportframgångar. Vodkan reser västerut och dalastugorna österut. Göteborgs Hamn lanserar nu en hemsida där man på klickbara kartor kan följa svenska exportframgångars väg ut i världen.

Nästan 30 procent av Sveriges export och import går via Göteborgs Hamn, som är störst i Skandinavien, med direktförbindelser till 140 hamnar i världen.

– Vi vill uppmärksamma hur viktig logistiken är för hela det svenska näringslivet, säger Mette Ludvigsson Ramquist, kommunikatör på Göteborgs Hamn.

– Och så vill vi lyfta fram vad som finns i containrarna och visa upp det för allmänheten. Det är nog inte så ofta man reflekterar över logistiken och vad som finns i de jättestora containerfartygen.

30E2.jpg
USA och Japan
Den nya sajten tar också upp miljöfördelarna med att transportera gods via fartyg och tåg framför flyg och lastbil.

Sajten heter ”Svenska exportframgångar” och kan nås via länken nedanför artikeln. Genom att klicka på kartan kan man följa det svenska godsets väg över hav och land, se hur produkterna lastas om och hur lång tid varje etapp tar – ända fram till lager i USA och Japan.

Tanken är att sajten ska få ett nytt exportföretag varje kvartal. Än så länge finns där två: Jättesuccén Absolut Vodka i Åhus och det kanske inte lika kända Tomoku Hus i Insjön i Dalarna.

Mycket vodka
– Tomoku tillverkar små dalahus i moduler och transporterar till Japan. Precis som Absolut Vodka är det ett intressant företag vad gäller logistiken, säger Mette Ludvigsson Ramquist.

Tomoku Hus har japanska ägare och produktionen går nästan uteslutande till Japan. Varje år skeppas cirka 1 300 hus österut via Göteborgs Hamn, efter att först ha färdats på tågpendel från Insjön.

Absolut Vodka är en av Sveriges allra största exportsuccéer sedan starten 1979. Idag exporteras varje år cirka 100 miljoner liter vodka till 125 länder. Ungefär 20 procent av USA-volymerna fraktas via Göteborgs Hamn, vilket innebär 150 000 liter vodka per vecka.

19DC.jpg

Absolut Vodkas fabrik i Åhus i Skåne.