Farledsfördjupning och miljötänk avgörande. Hallå där Elvir Dzanic, som sedan juni är vd för Göteborgs Hamn. Vem är du? "Jag är 36 år gammal och har jobbat hela mitt yrkesliv med logistik och transporter – främst på sjösidan".

– Jag är uppvuxen i Angered och på Hisingen, och utbildade mig på Chalmers. Det var i Göteborg som jag gifte mig och mina barn föddes – så när vi flyttade hit från Houston i USA där jag jobbade tidigare kändes det verkligen som att komma hem.

Varför sökte du jobbet som vd för Göteborgs Hamn?
– Jag hade egentligen inga planer på att flytta hem. Men så var vi i Göteborg förra vintern för att fira jul och nyår hos familjen. Jag var ute och sprang på Eriksberg och det var en perfekt Göteborgsmorgon – solen var på väg upp, luften var krispig, dimman reste sig och en Stenafärja åkte förbi.

– Då insåg jag att hur mycket jag saknade Göteborg, och när jag ett tag senare såg att min företrädare Magnus Kårestedt skulle sluta så tänkte jag ”vad fasen, det måste vara ödet” och sökte. Att jag tog det beslutet beror också på att Göteborgs Hamn är ett anrikt bolag som spelat en stor roll för att det gått så bra för svenska företag de senaste 50–60 åren. Och så känns det bra att bolaget har miljöarbetet högt på agendan.

Vad är Göteborgs Hamns största utmaning just nu?
Det första som jag har fått sätta tänderna i är det stora investeringspaket på nio miljarder kronor som Göteborg Hamn lanserat tillsammans med Göteborgs Stad. Den i särklass tyngsta investeringen är den planerade fördjupningen av farleden.

– Om vi genomför den på ett bra sätt kommer de största fartygen i handelsflottan att kunna lägga till i Göteborgs Hamn. Det kan de inte nu, och det försämrar vår konkurrenskraft. Om man ställer sig på rätt klippa i skärgården kan man i dag se de största bjässarna till fartyg segla förbi Göteborg, men med en fördjupad farled skulle de kunna lägga till vilket skulle gynna vårt näringsliv – och i förlängningen göteborgarna.

Vilka andra områden behöver Göteborgs Hamn prioritera?
– Jag har som mål att vi ska bli världens mest konkurrenskraftiga hamn – inte världens största eller mest lönsamma – men mest konkurrenskraftiga. Då måste vi bland annat prioritera upp miljöarbetet rätt så rejält. För våra kunder är det viktigt att deras transporter är miljövänliga. Därför tror jag det kommer vara avgörande att vi kan erbjuda dem miljövänliga varuflöden. Till exempel genom att investera i elanslutningar så att fartygen inte behöver stå och tugga olja vid kaj.

– Vi måste också öka godsvolymerna och satsa på digitalisering. Och sist men inte minst vill jag att vi ska ha stadens mest motiverade medarbetare, som brinner för de stora frågorna och bidrar till att göra göteborgarna stolta över Göteborgs Hamn.

 Vilken roll spelar hamnen för Göteborg, tycker du?
– Om man ser till Göteborgs historia finns en tydlig koppling mellan staden och hamnens utveckling. De lever i symbios och har utvecklats kring varandra. Hamnen är stadens port mot omvärlden.