Karta ska inspirera till nya upplevelser. Göteborgs destinationssajt goteborg.com är populär både bland göteborgare och bland dem som besöker staden. Nu har sajten fått ett lyft, där en av nyheterna är en karta som inspirerar till att upptäcka och uppleva Göteborg på ett nytt sätt.

2019 hade Göteborgs destinationssajt goteborg.com över tre miljoner besökare. På grund av pandemin sjönk siffran till 1,9 miljoner förra året.

– Aktörerna – våra restauranger, butiker med flera – tycker att det är jätteviktigt för dem att synas kopplade till destinationen Göteborg, och bland besökarna har sajten varit populär i många år, säger Andrea Jovell, chef Marknad & Kommunikation på Göteborg & Co.

Hon berättar att en del städer valt att lägga ner sina destinationssajter, men att Göteborg & co tänker tvärtom.

– Vi har sett att den leder till ökat intresse och bidrar till intern stolthet hos göteborgarna, som också tipsar vänner och bekanta om sajten, vilket är ett värde i sig.

Inspirerande, mänsklig och pluralistisk

Nyligen lanserade Göteborg & Co en ny sajt som ska vara både snabbare och roligare att använda. En anledning till att den behövde förnyas är att de flesta i dag besöker sajten från mobiltelefonen, vilket den nu är bättre anpassad för.

De guider och artiklar som varit väldigt populära på sajten, har setts över och fått en smartare sökfunktion. Besökaren ska snabbt hittar det den söker och inspireras vidare.

– Vi jobbar med ledorden inspirerande, mänsklig och pluralistisk i vår kommunikation och jag tycker att sajten uppfyller alla dessa, säger Andrea Jovell.

Upptäck nya platser

Sajten finns även på engelska och en norsk och dansk miniversion kommer under våren. En extra rolig nyhet på sajten, som Andrea Jovell lyfter fram, är en karta där besökaren kan zooma in områden och se vad som finns att upptäcka just där. Mat, se och göra, shopping, boende och natur är några av kategorierna.

– Vi fungerar som en redaktion och plockar fram godbitarna som vi vet intresserar människor. Kartan är under ständig utveckling och har man som företagare önskemål och synpunkter är man välkommen att höra av sig.

”Vi är väldigt stolta”

Den nya sajten har tagit ett år att utveckla och under vägen har utvecklarna tagit hjälp av personer med olika ålder, kultur och modersmål, som testat sajten och kommit med förbättringsförslag.

– Vi är väldigt stolta och vi känner oss trygga med att sajten är precis som vi vill att den ska vara. Jag tycker att alla ska ta sig tid att inspireras på sajten. Den är till lika mycket för göteborgarna som för turisterna som kommer hit, säger Andrea Jovell.

Hur ser ni på årets besökssäsong?

– Just nu är det till exempel låg beläggning på hotell och kraftfulla restriktioner för restauranger, men vi tycker att det finns hopp framöver. Att Liseberg öppnar 1 maj tror vi kommer att betyda mycket. Göteborg & Co kommer också att öppna Turistbyrån när Göteborgs Stad öppnar sina verksamheter, och vi hoppas att museer ska kunna öppna. Vi har två olika inriktningar för sommaren: en för ett mer öppet samhälle och en för ett med restriktioner.