Business Region Göteborg och Karriärcentrum vid Göteborgs universitet ordnar på måndagskvällen en samlad aktivitet för att knyta fler kontakter mellan högskolan och små och medelstora företag. ”Det är många tekniska företag som framförallt är intresserade av Chalmers och vad de kan erbjuda. Detta är första steget, vi hoppas att vi kan fortsätta och etablera de här kontakterna lite bättre, berättar Andreas Göthberg på Business Region Göteborg.

– Det här är ett sätt att ge tillväxtföretagen möjlighet att se var kontakterna finns, utbildningssverige är ju rätt stort. Bara på Göteborgs universitet finns 50.000 inskrivna studenter, säger Karin Lidberg, projektledare på Karriärcentrum vid Göteborgs universitet.

Många vägar att ”hyra” student

VD:ar från ett 25-tal små och medelstora företag i Göteborgsregionen träffar på måndagskvällen studenter och andra representanter från Chalmers och Göteborgs universitet i universitetets aula i Vasaparken. Både för att prata om framtiden och om vilken hjälp de kan få av studenter redan i dag.

– Alla olika branscher är representerade, flera där det nu börjar bli lite tufft att hitta personal, som tekniska konsulter inom CAD-CAM-teknik och konstruktörer. De har märkt att det har blivit svårare att hitta kvalificerad personal det senaste halvåret, säger Andreas Göthberg som arbetar inom Business Region Göteborgs projekt ”Tillväxt 2000”.

– Det finns väldigt många vägar att ”hyra” eller ”låna” en student till en väldigt låg kostnad. Dels för att utföra jobb, dels kan det vara en förenklad och förkortad rekryteringsprocess om företaget får tag i rätt person, säger Andreas Göthberg.

Bra tillfälle att rekrytera

Enligt tradition anställer småföretag ofta kompisars kompisar och inte akademiker, det drar de sig lite för enligt Andreas Göthberg.

– Nu är det ett gyllene tillfälle att göra det eftersom storföretagen växer utan att anställa just nu. Då är det en bra situation för små och medelstora företag, som ju ändå står för en stor del av tillväxten, att de kopplas ihop med högskolestudenter och akademiker.

Arrangemanget är ett samarbete mellan Tillväxt 2000, Göteborgs universitet, Chalmers, Chalmers Lindholmen, Miljöbron, Drivhuset, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet och Svenskt Näringsliv.