Rekorddag för kryssningsanlöpen. På torsdagmorgonen har hela fyra kryssningsfartyg samtidigt anlöpt Göteborg. Ut forsar 8000 ivriga tyskar, italienare och fransmän som vill upptäcka Göteborg. För att hjälpa dem möter turistbyrån upp med informatörer och en tillfällig turistbyrå på Gustaf Adolfs torg.

Idag ligger kryssningsfartyg vid såväl Stigbergskajen, Frihamnen som Skandiahamnen. Dessutom ligger den jättelika Aida mar i Arendal. Det fartyget är så stort att det inte kan ta sig in under Älvsborgsbron.

Turistinformatörer tar emot
En del kryssningsturister åker direkt på bokade utflykter till exempelvis skärgården eller Tjörn. Men de flesta är sugna på att se Göteborg och hoppar på någon av shuttlebussarna in till stan. De stannar vanligtvis på Gustaf Adolfs torg, men eftersom det är så många turister just på torsdagen släpps turisterna av vid både Gustaf Adolfs torg, Stora teatern och Operan.

Där möter informatörer från turistbyrån upp för att berätta om vad som finns att se och göra. Dessutom finns en tillfällig turistinformation i ett tält på Gustaf Adolfs torg, som sätts upp alla dagar då kryssningsturister kommer till Göteborg.

Vill få fler kryssningsfartyg att stanna
Satsningarna är del av ett samarbete mellan Göteborgs hamn och Göteborg & Co, som pågår sedan 2008. Syftet är att få fler kryssningsfartyg att välja Göteborg som en av destinationerna på sina rutter.
Det har fungerat, enligt Anica Stenberg, projektledare på Göteborg & co.

– Innan anlöpte kryssningsfartygen slumpmässigt, men sedan vi började arbeta för att marknadsföra Göteborg mer målinriktat har det varit en stark utveckling.

80 miljoner i intäkter
Göteborgs Stad är ensamma om att ha anställda turistinformatörer som möter upp kryssningsturister. Det är en investering som ger mycket tillbaka. Enligt Anica Stenberg gör varje kryssningsturist av med i snitt 700 kronor under en dag. Med tanke på de totalt 120 000 turister som kommer i år räknar man med att det ger intäkter på cirka 80 miljoner till stadens näringsliv.

– Det ger inte minst jobbtillfällen, för guider, busschaufförer, cafépersonal och så vidare.

Annelie Karlsson, chef för turistbyrån, berättar att kryssningsturisterna brukar välja att promenera runt i Göteborg, gärna i de äldre stadsdelarna eller parkerna.

– Många frågar efter Haga och Kronhusbodarna. Och så vill de äta bulle och fika, det är ju väldigt svenskt.