Ny passagerarterminal för kryssningsfartyg. Det är 43 år sedan sist. Men nu är det dags igen för kryssningsfartyg att lägga till vid Stigbergskajen. Anrika Amerikaskjulet har återuppstått som Amerikaterminalen och ska ge kryssningsresenärer ett varmt mottagande i Göteborg.

247E.jpgNär Svenska Amerika Liniens atlantångare under 1900-talets första hälft lämnade kajen var det folkfest och flaggor vajade. Nu är det ballonger som blåser i vinden när nya Amerikaterminalen invigs. Återigen har Amerikaskjulet blivit passagerarterminal och Stigbergskajen har renoverats för att kunna ta emot kryssningsfartyg.

‒ Vi har fått en kaj som speglar den kryssningsstad vi är, säger Göteborgs Hamn AB:s vd Magnus Kårestedt innan han klipper invigningsbandet.

Tidigare har den ökande mängden kryssningsfartyg med Göteborg som destination, och kan gå under Älvsborgsbron, lagt till vid Frihamnen. Med nya Stigbergskajen hoppas man kunna ge kryssningsresenärer ett ännu bättre möte med Göteborg

‒ Läget är perfekt med gångavstånd till mysiga stadsdelar som Majorna, Linné och Haga samt flera av stadens turistmål, säger Jill Söderwall, kryssningsansvarig på Göteborgs Hamn AB.

3E26.jpgDet centrala läget bidrar till att stärka Göteborgs konkurrenskraft som kryssningsstad. Jill Söderwall berättar att många av de mest exklusiva rederierna endast lägger till i städer som kan erbjuda centralt placerade kajplatser.

Pusselbit faller på plats
Nya Amerikaterminalen är beläget i den del av Amerikaskjulet som vetter mot fiskhamnen. Den är inredd med mörka väggpaneler och en loungekänsla. På monitorer kommer turister ta del av bilder från gamla Amerikakajen och få tips om Göteborgs sevärdheter.

‒ Vi vill skapa ett genuint mottagande genom platsens historia och samtidigt visa det moderna Göteborg, säger Jill Söderwall.

Terminalen är ett samarbete mellan Göteborgs Hamn AB och Göteborg & Co som arbetar med att marknadsföra staden. Göteborg & Co:s vd Camilla Nyman tycker att Amerikaterminalen och nya Stigbergskajen är en pusselbit som saknats.

‒ När vi berättar historien om Göteborg är hamnen och älven en viktig del. De finns i göteborgarnas dna och ger Göteborg som destination en egen profil och identitet.

Snart är det dags att ta bort ballongerna från Stigbergskajen. Nya Amerikaterminalen är officiellt invigt och om bara några dagar fylls den av tyska resenärer från Aina Cara som blir det första kryssningsfartyg som lägger till vid Stigbergskajen på 43 år.

6C12.jpg
Det var folkfest när Svenska Amerika Liniens ångfartyg lade till vid Stigbergskajen.