Digitalisering i fokus. Pandemin har slagit hårt mot bland annat besöksnäringen, handeln, idrotten och kulturen. Nu startar ett innovationsprogram för upplevelseindustrin på Lindholmen Science Park i Göteborg. Det ska säkerställa en hållbar utveckling med digitalisering i fokus.

Digitalisering och datadriven utveckling har ökat under covid-19-pandemin. Det ger nya möjligheter till tillväxt inom upplevelseindustrin, både för företag som står för upplevelsen och för företag som står för teknologin.

− Göteborg och Västsverige har en unik möjlighet att ta en roll som nationell innovationsnod för ett område som just nu pekas ut av både EU och regeringen med hög prioritet och potential. Särskilt tillfredsställande är att kunna presentera en stor satsning som ska bidra till mer innovation i besöks- och kulturnäringarna i regionen och till återhämtning efter pandemin, säger Peter Grönberg, vd på Göteborg & Co.

Treårig satsning

Stora besöksmål som Göteborgsoperan, Läckö slott, Universeum och andra science parks och science centers i Västsverige finns med i partnerskapet. Satsningen ska pågå i tre år och under 2022 kommer stort fokus vara att hitta flera aktörer som vill vara med och skapa fler samarbeten för hållbar utveckling och nya internationella affärer.

– Denna satsning kommer att kunna få stora synergier med de andra innovationsprogram som vi driver inom digitalisering och mobilitet, säger Tord Hermansson, vd för Lindholmen Science Park som står som värd för satsningen.

Baseras på förstudie

 Innovationsprogrammet på Lindholmen Science Park baseras på förstudien “Vägar till hållbar tillväxt

– En förstudie om framtidens upplevelseindustri i Västsverige” av Ola Bergström, professor vid Handelshögskolan i Göteborg.  Västra Götalandsregionen är en av initiativtagarna och huvudfinansiär. Bakom satsningen står också bland annat Göteborg & Co, Turistrådet Västsverige och Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond.