Mötesplats med service. I morgon torsdag 2 september invigs International house Gothenburg på Järntorget. Det är en mötesplats med service för människor från andra länder som vill studera, forska eller arbeta i Göteborgsregionen.  

– International house kommer vara en framgångsfaktor i den konkurrens om kompetens som vi upplever allt starkare för var dag som går, det är jag övertygad om, säger Patrik Andersson, vd för Business Region Göteborg.

Sveriges första International house öppnade i april i Göteborg och har varit i gång digitalt sedan dess. Tanken är det ska vara en tydlig och smidig entré till det svenska samhället. Därför finns också statens nyöppnade servicecenter runt hörnet. Där går det att få hjälp att ta kontakt med olika myndigheter och till exempel skaffa personnummer och id-kort.

Erbjuder individuell hjälp

Hos International house går det att få individuella möten för att få hjälp med andra samhällskontakter och praktiskt kring bostad, skolor, jobb och fritid. Hittills har cirka 250 personer fått hjälp på olika sätt. Det finns även rådgivning för dem som planerar att flytta till Sverige.

– Den första kontakten sker tidigare nu, under pandemin. Folk hittar oss digitalt, innan de har landat här. Vi kan därigenom ge råd tidigare och undvika att saker sker i fel ordning. Men att nu även kunna välkomna hit folk fysiskt känns naturligtvis väldigt bra. Som en milstolpe, säger Andreas Göthberg, gruppchef för utländska direktinvesteringar, Business Region Göteborg.

Resultatet av brett samarbete

Verksamheten drivs av Göteborgs Stad genom Business Region Göteborg i samarbete med förvaltningen arbetsmarknad och vuxenutbildning. Satsningen är en vidareutveckling av delar av Move to Gothenburgs verksamhet.

– Att se flera års målmedvetet samarbete mellan näringsliv, akademi, stad och region resultera i att International house Gothenburg nu invigs är fantastiskt kul och otroligt viktigt för att arbetsgivarna här ska kunna rekrytera den kompetens de behöver, säger Niklas Delersjö, verksamhetschef för Move to Gothenburg.