Göteborg ligger långt fram när det gäller praktisk användning av digital teknik. Ännu ett tecken på det kom i måndags när uppfinningen Guardian Angel blev ett av fyra prisade bidrag i tävlingen Galileo Masters.

Guardian Angel har utvecklats av en forskningsgrupp på Interaktiva institutet i Göteborg. Apparaten är en kommunikationsenhet som ser ut som ett armbandsur, är utrustad med digital kamera och kan röstaktiveras. Den har också en integrerad satellitnavigator.

Uppfinningen kan exempelvis användas för att spåra nödställda eller försvunna människor.

­ När ett larm går skickar man samtidigt iväg sin position och talat om var man befinner sig. Det skickas även digitala bilder från platsen, säger projektledaren och forskaren Peter Thörnblom som varit med om att ta fram Guardian Angel.

Tävlingen Galileo Masters är ett försök att få fram användbara produkter som utnyttjar det europeiska satelitnavigeringssystem Galileo (komplement och konkurrent till amerikanska GPS) som ska tas i bruk 2006.

Göteborg en av fyra inbjudna

Fyra regioner i Europa som ligger långt fram inom IT, telekom, rymdforskning och media var i år inbjudna och Göteborg var en av dem. Av totalt åtta västsvenska bidrag som deltog genom Business Region Göteborgs gick ett till final. Totalt deltog 243 bidrag i tävlingen.

Att bli utnämnd till ett av de fyra bästa vid mässan Systems World i München ser Peter Thörnblom som en stor framgång.

­ Det betyder mycket för oss när det gäller att hitta fortsatt finansiering. Det visar att andra har tilltro till vår kompetens och att vi är duktiga, säger han.

Det vinnande bidraget kom från ett tyskt företag som tävlade för Niceregionen i Frankrike.