Tårta, tal och mingel. Efter en försiktig smygstart är projektet Företagsamma Västra Hisingen nu redo att den 13 mars bjuda på invigningskalas, information och inspirationstal av en världskänd Hisingsentreprenör.

Det nya projektet Företagsamma Västra Hisingen har just fått inredning, teknik och en skylt på plats i sina lokaler på Friskväderstorget 9.

Det tog längre tid än man trott, men nu är man äntligen redo att slå upp portarna för ett invigningskalas med tårta, tal, information och mingel.

– Det här projektet kommer i svallvågorna efter ”Tillväxt Biskopsgården” där man satsade på upprustning av torg och miljöer. Nu vill vi ta vara på skaparkraften och företagandet i stadsdelen, säger Helene Jaktling som är kommunikatör på Företagsamma Västra Hisingen.

Den nystart som på onsdagseftermiddagen markeras med ett invigningskalas har sitt stora dragplåster i Dennis Andersson – generalsekreterare för Gothia cup och klubbdirektör för Hisingens stolthet: allsvenska BK Häcken – med ett nätverk som sträcker sig över hela världen.

Projektet Företagsamma Västra Hisingen har tre grenar:
Starta företag
Här får man personlig vägledning för att komma igång med sitt företag och har också möjlighet att gå Starta-eget-kurs.

– Den första kursen håller just på att avrundas och vi räknar med att köra igång ytterligare två under hösten. Vårt koncept kommer att ligga till grund för kurser i hela Västragötalandsregionen säger Helene Jaktling.

Driva företag
– Här jobbar vi med att hjälpa företag som drivits i upp till tre år att ta nästa steg. Vi erbjuder också ett företagsutvecklingsprogram där det bland annat ingår tolv timmars personlig rådgivning, säger Helene Jaktling och fortsätter:
– Vi vill ju inte bara att det ska startas företag – de ska överleva och växa också.

Entreprenörskap i skolan
Projektet uppmuntra eleverna att prova egna idéer, lösa problem och ta ansvar. Ett samarbete med en berättarförening har inletts, och det planeras för en stor bokmässa på Sjumilaskolan den 6 maj.

– Vi kommer också att satsa på sommarlovsentreprenörer. Cirka 25 ungdomar mellan 16 och 19 år som vill driva egna företag – kanske sälja glass, eller erbjuda trädgårdsarbete – ska få handledning, stöd av mentorer och 2000 kronor i startstipendium, säger Helene Jaktling om den nya satsningen.

Projektet Företagsamma Västra Hisingen drivs av stadsdelsförvaltningen Västra Hisingen och delfinansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden. Även Bostads AB Poseidon bidrar med finansiering, medan Business Region Göteborg fungerar som samverkanspartner.