Jul i Göteborg är på väg att bli ett begrepp i England. Liseberg och andra julmarknader lockar många turister under december. Nu går det till och med dagscharter med engelska julturister till Göteborg! Sverige är en växande produkt när engelsmännen börjar se sig om efter nya resmål under vintern. Att det dessutom är möjligt att sälja resor som inte är snöberoende gör att Göteborg kan ta en bit av marknaden.

– Vi har haft en fantastisk utveckling för Sverige senaste året med nya produkter och fler researrangörer som dessutom breddat sina program, säger Karin Nilsdotter, Sveriges Rese- och Turistråd i London.

Fler och billigare direktflyg mellan Göteborg och England, bland annat med Ryanair, har ökat tillgängligheten för resenärerna. Det har fått stor inverkan på resandet. När engelsmännen kommer hit blir de också positivt överraskade över priserna. De är numera lägre än i London.

Heldagspaket

Transun, en engelsk jätte på chartersidan, är först med att köra dagsturer till Göteborg. För 179 pund får man flyg tur och retur, en guidning genom stan och fri entré till Jul på Liseberg.

– Intresset för svenska julmarknader har ökat, även om konkurrensen är enorm. Därför är det extra kul att Liseberg gör det så bra, menar Karin Nilsdotter. Sju arrangörer har helgresor från England till Göteborg. Av dem är fyra nya för i år. Ytterligare en grupp researrangörer från England har varit på visningsresa i Göteborg.

Regionsamarbete

– De var mycket imponerade över julmarknaden på Liseberg, som inte är så kommersiell som till exempel motsvarigheten på Tivolii Köpenhamn. Även boendestandarden och maten fick mycket beröm.

På plats i Göteborg är det Göteborg & Co som står för arrangemangen. Sveriges Rese- och Turistråd samarbetar även med Väst-svenska Turistrådet, som vill bredda utbudet och hitta kombinationer mellan Göteborg och vistelser i omgivningen.

Jul på Liseberg för fjärde gången

En natt i Göteborg och en natt i regionen skulle passa helgresenärer, till exempel med boende på Thorskogs slott, Grand Hotel Marstrand eller Knistad Herrgård. Då kombineras julmarknad med högklassig mat och boende och kanske kan besökarna få snö på köpet.

Jul på Liseberg har omkring en halv miljon besökare under vintersäsongen och hålls för fjärde året i rad.