Hon har nyligen blivit utnämnd till världens näst mäktigaste kvinna. På tisdagen besöker hon Göteborg, Kinas vice premiärminister Wu Yi. Bland annat inviger hon staden Shanghais nya handelskontor - ett kontor med hela norra Europa som arbetsfält.

– Att kontoret placeras just i Göteborg är en oerhört stark markering av den goda relation som redan finns mellan vår stad och Shanghai, säger Jacob Broström, internationell kontaktperson på Business Region Göteborg, och en av dem som samordnar ministerbesöket.

Kinas näringsliv söker sig ut

Shanghai är en av Göteborgs partnerstäder och de goda förbindelser som byggs upp under senare år har hittills i första hand varit till nytta för västsvenska företag som velat etablera sig i Kina.

Men nu kommer signaler från den högsta kinesiska ledningen om att det är dags också för det egna näringslivet att söka sig utomlands.

Än så länge har kinesiska företag bara genomfört några enstaka uppköp i Västsverige, exempelvis är fyrverkeritillverkaren Hammargrens i Kungsbacka numera Kinaägd.

Fler uppköp att vänta

– Men det är ingen tvekan om att fler kinesiska bolag kommer att etablera sig i Sverige den närmaste tiden, säger Jacob Broström.

Han tror att det nya handelskontoret i Göteborg, Shanghai Foreign Investment Development Board, kommer att arbeta lika mycket med nordeuropeiska satsningar i Kina som med att hjälpa kinesiska företag att etablera sig i Nordeuropa.

Till att börja med blir kontoret bemannat med en tjänsteman, som också har hand om Shanghais handelskontor i Frankfurt.

Vice premiärminister Wu Yi träffar under sitt endagsbesök i Göteborg bland andra företrädare för Volvo och SKF.

Trafiklösningar intressanta

– Kineserna är i första hand inriktade mot fordonsindustri, elektronik och IT. Miljöteknik, inte minst när det gäller trafiklösningar, väcker också intresse, berättar Jacob Broström.

Förutom att äta lunch på Börsen hinner Wu Yi också med att inspektera det pågående bygget av ostindiefararen Götheborg.

Fotnot:
Det var den amerikanska tidskriften Forbes som tidigare i år rankade Wu Yi som tvåa på listan över världens mäktigaste kvinnor. Listan toppas av president Bushs säkerhets- rådgivare Condoleezza Rice.