Karismatisk ledare med hjärtat i Västsverige. Klementina Österberg utsågs på måndagen till Årets finansprofil. Under sina 18 år som vd för investeringsföretaget GU Ventures ha hon utvecklat och investerat i idéer som satt Göteborg på den svenska finanskartan.

Den årliga utmärkelsen föräras en person som gjort speciella insatser inom finansområdet och på så sätt satt Göteborg på finanskartan. Juryns motivering lyder: Klementina Österberg ”stöttar hängivet start-ups och entreprenörer och som initiativtagare och styrelseordförande i ett investeringsbolag stärker hon inte bara Västsveriges kapitalmarknad – utan också hela det västsvenska näringslivet”

– Det här betyder jättemycket och är en stor ära, särskilt med tanke på den eminenta listan med tidigare finansprofiler. Det är jätteroligt att mitt team på GU Ventures, Göteborgs universitet och alla dem som vi bygger våra bolag med uppmärksammas för det vi skapat, säger Klementina Österberg.

Stöttar västsvenska entreprenörer
GU Ventures arbetar med att kommersialisera forskningsresultat genom att tillhandahålla kapital och affärskompetens till projekt och företag med anknytning till Göteborgs universitet. Enligt UBI Global Index är man en av världens 20 främsta universitetsdrivna inkubatorer.

Klementina Österberg är också en av initiativtagarna till GOKAP Invest, ett investmentbolag med fokus på att stödja Västsveriges start-ups och entreprenörer samt stärka den västsvenska kapitalmarknaden.

Årets finansprofil delas ut årligen av Finanskompetenscentrum och har funnits sedan 2003.