Socialt entreprenörskap kan bryta bidragsberoende. Hallå där Pernilla Svebo, styrelseordförande i Vägen ut! som vunnit pris i kategorin Community i Banken SEB:s The Next awards, hur kändes det att vinna och vad betyder det att få priset?

Pernilla Svebo, styrelseordförande i Vägen ut!  Foto: Lisa Thanner

– Vi är otroligt glada över det här priset! I 20 år har vi arbetat med socialt entreprenörskap. Varje dag jobbar vi för att Göteborg ska bli en trygg och hållbar stad där människor kan gå från ett långvarigt bidragsberoende till egen inkomst. Vårt arbete handlar om empowerment och företagande. Om att ge människor makt att bestämma över sina liv.

– Ibland har det varit svårt att få andra att förstå att vi inte är ett projekt, välgörenhet eller en del av offentlig verksamhet. Vi är entreprenörer och jobbar långsiktigt – hos oss blir bidragstagare företagare. SEB har förstått vad vi gör och att socialt företagande gör skillnad i samhället. Att få ett erkännande från en jätte som SEB lyfter oss. Vi är mycket stolta.

Vad gör ni i Vägen ut?

– Vägen ut! är Sveriges största franchisekedja av arbetsintegrerande sociala företag. Vi säljer miljövänliga produkter och tjänster. Samtidigt skapas arbete åt människor som står långt ifrån arbetsmarknaden på grund av missbruk, psykisk ohälsa, språksvårigheter, funktionsnedsättningar och våld i nära relationer.

– Vi finns inom flera branscher som hotell, restaurang, trädgård, textiltryckeri, snickeri, hunddagis, behandlingshem och kvinnojour. Nu senast startade vi ett it-företag för unga med diagnos inom autismspektra.

– Våra företag drivs som kooperativ där medarbetare blir delägare. Flertalet kooperativ finns i Göteborg.  All vinst återinvesterar vi så att vi kan anställa fler. Nästan 100 procent av våra medarbetare och verksamhetschefer har egen erfarenhet av att ha stått långt ifrån arbetsmarknaden och gjort intern karriär inom Vägen ut! kooperativen

 Hur arbetar ni tillsammans med Göteborgs Stad?

Vi har nu funnits i tjugo år och har sedan starten haft ett nära samarbete med olika förvaltningar i staden.  Vi skapar arbete för de göteborgare som hamnat längst ifrån.

– Sedan en tid levererar vi fruktkorgar till några av stadens verksamheter. Det avtalet har tagits fram genom en reserverad upphandling, något som staden har varit föregångare i landet med.  Det har räddat våra företag under pandemitiden och tack vare avtalet har vi kunnat anställa ytterligare fem personer.

– Vidare samarbetar vi gemensamt med övriga delar av den idéburna sektorn och staden för att tillföra brukar- och medborgarperspektiv utifrån överenskommelsen mellan civilsamhället och staden: https://gotunited.se/okgbg

– Vi är även en del av Recoverynätverket som arbetar för att bygga Recoverykapital i staden och göra det enklare för personer med missbruk att hitta stöd och en drogfri livsstil.

Priset består av rådgivning kring social finansiering och 250 000 kronor, har ni bestämt vad de ska gå till?

– Pengarna gör det möjligt för oss att fortsätta med det vi gör – skapa arbete för de som står längst från arbetsmarknaden och ge deras barn möjligheten att växa upp med en förälder som behövs på sitt arbete och kan betala sina räkningar.

– Vi kommer även utveckla våra affärssamarbeten. Många företag vill göra skillnad lokalt och använder kraften i sina affärer för att förbättra integrationen, motverka utanförskap och rekrytering till kriminella gäng, segregation och psykisk ohälsa. Rådgivningen kommer stärka oss och öppna dörrar till nya finansieringsmöjligheter.