57 miljoner i beräknade intäkter. 51 kryssningsfartyg med sammanlagt 64.000 passagerare ombord anlöper i år Göteborg. Det är återigen nytt rekord och Göteborg är nu Sveriges tredje största kryssningsdestination efter Stockholm och Visby. Årets besök väntas ge 57 miljoner i intäkter till Göteborg.

Göteborgs Hamn samarbetar sedan några år med Göteborg & Co, tillsammans besöker de bland annat mässor för att får kryssningsrederierna att komma till Göteborg.

Ny kryssningskaj i Arendal
Sedan 2009 finns en kryssningsterminal i Frihamnen men de största fartygen som inte kommer in under Älvsborgsbron har nu fått en ny kryssningskaj i Arendal, vid Volvomuseet.

– Arendalsområdet är ett mycket bra alternativ till Skandiahamnen där de största fick lägga till tidigare. Det är trevligt med närhet till restauranger, småbåtshamn och promenadstråk och det går snabbt att ta sig in till city, säger Jill Söderwall, kryssningsansvarig i Göteborgs Hamn.

De flesta kryssningsturisterna är tyskar, engelsmän och amerikaner. I snitt spenderar de runt 900 kronor på en dag, populärast är att shoppa, besöka parker och museer, promenera i Haga eller på Avenyn eller göra en utflykt i skärgården.

1CC0_2.jpg