Paul Bocuse, en av världens mest framstående kockar, gästar Göteborg i veckan. Då arrangerar Göteborg sitt första möte i Délice, ett exklusivt nätverk för städer som värnar om den goda maten.

Fransmannen Paul Bocuse är en vandrande legend inom gastronomin och en symbol för det franska kökets framgångar i världen. Hans restaurang utanför Lyon har haft tre stjärnor i Guide Rouge (Guide Michelin) ända sedan 1965 och vm i matlagning är uppkallat efter honom: ”Bocuse d’Or”.

Får eget vip-program

Den numera 82-årige Bocuse lämnar sällan hemstaden Lyon men nu gör han alltså ett undantag för mötet i Göteborg, som pågår tisdag till fredag den här veckan.

– Det har satts ihop ett vip-program till honom, säger Anton César på internationella enheten vid Göteborgs stadskansli.

– Dels hålls ett internt arbetsmöte med ett 30-tal personer från Délice-nätverket, dels hålls öppna evenemang i samband med att organisationen Svensk Fisk delar ut det årliga priset Kungsfenan – The Swedish Seafood Award, säger Anton César.

Namibias fiskeriminister får hållbart pris

Paul Bocuse är en av pristagarna. Han belönas i kategorin Maritim gastronomi för att han genom matlagningstävlingen Bocuse d’Or ”på ett utomordentligt sätt synliggjort fiskgastronomin”. Prissumman är på 200.000 kronor.

I kategorin Hållbar fiskenäring går priset till två personer: Dr Abraham Iyambo, fiskeriminister i Namibia, prisas ”för att landet under mer än ett decennium har kunnat genomföra en hållbar förvaltning av landets fiskeresurser”.

Dr Joe Borg, EU-kommissionär och tidigare utrikesminister på Malta, får priset för att ”fiskerifrågorna under hans ledarskap fått den uppmärksamhet som är nödvändig för att minska problemen i EU:s fiskevatten”. De båda får dela på 200.000 kr.

Chalmersforskare är Årets skarpsill

Priset Årets skarpsill 2009 går till dr Helen Lindqvist, Chalmers, som genom sin doktorsavhandling utfört den första specifika undersökningen av sillens hälsoeffekter. Prissumman är på 30.000 kr. Priserna delas ut på Göteborgsoperan på torsdagen.

Nätverket Délice startade för två år sedan i Lyon. Idag är 19 städer i fyra världsdelar medlemmar, förutom Göteborg bland annat Bryssel, Genua, Madrid, Milano, Montreal, Neapel och Osaka.

Det interna arbetsmötet i Göteborg har rubriken City under microscope och handlar bland annat om hur städer kan marknadsföra sig och locka turister genom att satsa på god matkvalitet.

Göteborgs representanter i Délice är Håkan Beskow på stadskansliet och Camilla Nyman på Göteborg & Co.

Seminarier öppna för allmänheten

– Det här är ett unikt tillfälle för oss att sätta Göteborg på kartan som matstad. Göteborg har alltid förknippats med fisk, skaldjur och fiske. Här finns några av Europas bästa fiskrestauranger, stora delar av fiskbranschen samt svensk forskning, säger Camilla Nyman.

Under veckan hålls även en rad arrangemang och seminarier med experter inom gastronomi, fiskenäring och myndigheter. Seminarierna som är öppna för allmänheten handlar bland annat om nyttig fisk i ett hållbart perspektiv, EU:s framtida fiskeripolitik och fisket efter siklöja i Vänern. Hela programmet finns på Kungsfenans hemsida (se länk nedan).