Annelie Forsberg.

Prisas för satsning på online−försäljning. Annelie Forsberg tog Lindex genom pandemikrisen och 2021 blev modeföretagets bästa år någonsin. För det utses hon till Årets finansprofil. Utmärkelse går till personer som har gjort en speciell insats inom finansområdet och satt Göteborg på finanskartan i Sverige.

Annelie Forsberg, som tillsammans med vd:n Susanne Ehnbåge, styrt i finanserna i modeföretaget Lindex sedan 2018 är Årets finansprofil.

Finanskompetenscentrum som drivs av Business Region Göteborg delar ut priset. Hon får det för att hon ”i en period då företaget behövt stå på egna ben, och detaljhandeln drabbats hårt av restriktionerna från Covid-19, tillsammans med sina kollegor har lyckats prestera företagets högsta omsättning och lönsamhet någonsin och samtidigt accelerera hållbarhetsarbetet.”

– För min del känns det otroligt ärofyllt att få den här utmärkelsen. Det betyder också mycket för Lindex, och sätter oss på kartan som ett av de stora företagen i regionen, säger Annelie Forsberg.

Försäljning ökade med 16 procent

När pandemin slog till och kunderna försvann från modebutikerna var Lindex online−försäljning försumbar och den nya e-handelsplattformen inte riktigt klar.

– Vi tog ett modigt beslut. Vi lanserade sajten väldigt, väldigt snabbt, trots att den inte var helt färdig. Men det blev lyckosamt. Vi fick snabbt fart på online försäljningen i alla våra försäljningsländer.

Online−försäljning och en rad andra lyckade åtgärder gjorde att Lindex försäljningen växte med 16 procent och företaget gjorde en vins på 748 miljoner kronor.

Satsningar på hållbarhet

Även hållbarhetsambitionerna höjdes. Fossilfri energi för transporter och fabriker, ekologisk bomull, återvunna och helt nya material samt second hand−försäljning är några av satsningarna.

Annelie Forsberg mottog priset av Business Region Göteborgs vd Patrik Andersson i samband med Finanskompetenscentrums årliga arrangemang Super summit – Makroekonomiskt forum.