Minskar utsläpp. Göteborgs hamns inspektionsfartyg M/S Hamnen har i dag en dieselmotor. Men i vår väntar en förvandling då fartyget får en ny elmotor, en flera ton tung batteribank samt en dieselhjälpmotor för bland annat oförutsedda händelser.

Inspektionsfartyget M/S Hamnen har varit i tjänst dygnet runt sedan 1979 och genom att konvertera fartyget till eldrift kan det användas i många år till.

– M/S Hamnen är i väldigt bra skick och det finns ingen annan båt som är bättre lämpad för uppdraget. Genom att bygga om i stället för att byta ut så reduceras utsläppen ytterligare då fartyget inte lever vidare hos en ny ägare, säger David Falk, skeppare på M/S Hamnen och projektledare för elektrifieringen.

Behöver flexibiliteten

M/S Hamnen är i aktiv drift cirka 1200 timmar per år och det innebär en förbrukning på cirka 25 000 liter diesel. Det ger ett koldioxidutsläpp på 67 ton och det är 15 procent av hamnbolagets totala utsläpp. Maskinrummet på fartyget ska nu få en helt ny elmotor med 250 kW effekt och en fyra till fem ton tung batteribank på 520 kWh.

– I undantagsfall kan särskilda utryckningar, oförutsedda händelser eller extrema väderförhållanden kräva ytterligare räckvidd, och därför sätter vi också in en dieselhjälpmotor som drivs på HVO (ett förnybart drivmedel för dieselmotorer). Fartygets uppdrag är att vara tillgänglig i alla sammanhang 24/7 och därför behöver vi den flexibiliteten. Men målet är att kunna köra på batteri 90 procent av tiden, säger David Falk.

Ersätts med mindre båt

 M/S hamnen har sin ordinarie kajplats i Majnabbehamnen och den kommer att utrustas med laddare där fartyget kan laddas mellan ordinarie uppdrag. Fartyget ska konverteras till eldrift på Ö-varvet på Öckerö med start i vår och ska börja användas igen till hösten. Under tiden används en mindre ersättningsbåt till inspektionsuppdraget.

– Styrkan med M/S Hamnen är dess mångsidighet och att vi alltid är ute och nära där det händer. Fartyget har många olika arbetsuppgifter men grunden ligger i att företräda hamnmyndigheten och se till att föreskrifter enligt hamnordningen upprätthålls, säger David Falk.