Matkultur och entreprenörskap. Hallå där Jasmine Soufi, projektledare för matprojektet Container Kitchen som invigs i eftermiddag. Berätta om projektet!

– Container Kitchen är en del av EU-projektet One Stop Future Shop, där bland annat Göteborgs Stads tre stadsdelsförvaltningar på Hisingen ingår, och går ut på att stötta utrikesfödda entreprenörer som vill testa affärsidéer inom matområdet. I våra containrar på Ringön, som vi delar med Studiefrämjandet, får deltagarna tillgång till ett tillagningskök så att de kan prova att laga och sälja sin mat.

– Dessutom får de riktad affärsrådgivning och kompetenshöjande kurser i exempelvis livsmedelshygien. En del av våra deltagare har drivit restauranger i sina hemländer, men behöver kunskap om hur det fungerar i en svensk kontext.

Vad händer i eftermiddag?
– Då kan man komma hit på vår invigning och höra mer om projektet och hur vi samarbetar med Studiefrämjandet. Och så klart smaka på maten! Vi har smygstartat och haft öppet en del redan under hösten, men nu har vi den officiella invigningen – det känns fantastiskt kul.

Vad blir det för mat på invigningen?
– Våra deltagare bjuder på en persisk vegansk rätt, turkiska dumplings och chilenska piroger, och Resursrestaurangen kommer att laga mat på matsvinn.

Vad händer framöver, då?
– Vår matlucka kommer att vara öppen mellan onsdag och fredag och dessutom kommer Studiefrämjandet snart att dra i gång med matlagningskurser för allmänheten. Det är många som arbetar på Ringön och vi får fler och fler kunder, så nu hoppas vi att ännu fler ska hitta hit!