Ny modell för företagsinformation. För den som funderar på att starta ett gatukök eller kanske är sugen på att testa livet som foodtruck-ägare väntar en hel del myndighetssamtal och tillståndsansökningar. Därför testar nu Business Region Göteborg (BRG) ett nytt informationsupplägg och samlar alla myndigheter under ett tak på en Starta restaurang & café-dag.

Alla myndighet och organisationer som du kan tänkas behöva kontakta när du startar eget inom kafé – och restaurangbranschen finns på plats när Business Region Göteborg ordnar en informationsdag för potentiella krögare den 12 mars.

– Det här är en snårig bransch med många regler att rätta sig efter. Den är inte helt lätt att starta eget i. Därför har vi försökt att skapa ett överskådligt och tydligt sätt att informera och inspirera, säger Torbjörn Kvarefelt, Göteborgs Stads företagslots och moderator på informationsträffen.

Får följa företagares resa
Eftermiddagen inleds med att matentreprenören Jasmine Soufi berättar om när hon startade Middagsklubben, Global Picnic och Container Kitchen.

– Genom hennes historia får du en bild av hur hela resan kan se ut, från drömmar till fungerande verksamheter, säger Torbjörn Kvarefelt.

Han berättar att de två första åren som företagare är avgörande för om man ska få verksamheten att rulla och att chanserna är mycket större ju mer man tänkt igenom innan.

Så vad är ditt råd till någon som går i starta-eget-tankar?
– Att göra en affärsplan. Det går att starta eget utan men det har visat sig att chansen att överleva de två första åren är störst om du gör en affärsplan. Den tvingar dig att mer konkret och i detalj tänka kring intäkter, kostnader, försäljning och vad som krävs av dig. Det handlar lite om att spräcka den där drömbubblan för att kunna bygga upp något stabilare. Mitt andra råd är att ta del av information likt den vi erbjuder. Ju fler pusselbitar du har desto lättare har du att fatta riktiga beslut.

Torbjörn Kvarefelt. Bild: BRG

På Starta restaurang & café-dagen får varje myndighet och organisation tio minuter vardera att berätta hur de kan hjälpa de blivande företagarna att realisera sina drömmar. Därefter finnas möjlighet att ställa frågor direkt till representanterna. Upplägget är nytt och om det fungerar bra kommer BRG att använda det även inom andra branscher.

Starta restaurang & café-dagen är kostnadsfri och öppen för alla. Den äger rum på Yesbox – Home of Entrepreneurs torsdag den 12 mars klockan 13:00 – 17:00.