Vill skapa bättre integration. Hallå där Pontus Carlsson, initiativtagare till organisationen Näringslivet möter förorten, som hade två schackdagar i Nordstan förra veckan, vad hände då?

Pontus Carlsson är initiativtagare till Näringslivet möter förorten och med i svenska landslaget i schack.

– På onsdagen var det mer prova på, schackkurser och en stor individuell turnering, Nordstadsblixten. På torsdagen var det Näringslivet möter förorten. Det är en partävling med en ungdom från förorten och en näringlivsföreträdare från något företag i Göteborgsregionen. De flyttar vartannat drag, så det är en samarbetsövning.

Varför startade ni arrangemanget?

– Det är vårt sätt att göra något åt integrationsproblemet i Sverige. En stor anledning till problemet är att människor inte träffas och det blev inte bättre under covid-19-pandemin. Det är väldigt lätt att sitta och prata om varandra, men inte lika lätt att prata med varandra. Träffas människor så försvinner mycket av fördomarna och folk utmanar sina fördomar. Schack är ett väldigt bra kontaktmedel och via schack får ungdomarna också en möjlighet att träffa näringslivspersoner som sedan kan hjälpa dem när de söker jobb.

Vad har det gett hittills?

– I Göteborg är det främst barn i mellanstadiet som är med. De är för små för att börja jobba. Det man kan se konkret är att de får praoplatser när de börjar åttan och att de börjar i en schackklubb, ofta i en annan del av staden än där de bor. Vi har också sett att de får besöka ett kontor och att företagarens familj och barnets familj blivit vänner. I Stockholm är ungdomarna mellan 15 och 23 år. Där finns det mer konkret att ta på eftersom det är aktuellt med jobb för dem.