Minglade och knöt kontakter. Företagare inom handel, restaurang och besöksnäring i centrala Göteborg bjöds in till en nätverkskväll på Börsen och intresset att vara med var stort - 150 personer kom. “Vi fick en chans att tacka dem för arbetet de gör i sina företag och hjälpa dem att ta vara på de fantastiska resurser de har i form av branschkollegor”, säger Karin Forsberg, näringslivsutvecklare inom handel och besöksnäring på Business Region Göteborg.

Business Region Göteborg, BRG, har gjort 700 spontana företagsbesök under året till just denna målgrupp. De visade att det finns en stor nyfikenhet och intresse för hur det går för andra företagare, men att många saknar nätverk eller forum för att prata med andra.

– Det var det som gjorde att vi kände att vi behövde dra ihop branschen. Initiativet kom från BRG i stark samverkan med Avenyföreningen och Innerstaden Göteborg. Det är viktigt att samverka och det har visat sig att företag som samverkar alltid står sig starkare genom kriser.

Stärka företagandet

Det resulterade i en nätverkskväll för dem som driver butik, restaurang, kafé eller är verksamma inom besöksnäringen i centrala Göteborg. De fick lära sig om Göteborgs handelshistoria, lyssna på flera talare, däribland Patrik Andersson som är vd på BRG, och mingla för att knyta kontakter.

Anders LaBrosse och Sandra Aviani från butiken Aviani. Foto: Jessica Jincén

– Kvällen var också ett sätt att säga tack till företagarna som sliter hårt och få dem att känna att de är mycket viktiga för staden. Jag tror de fick känna sig som en bransch och att vi gärna ville lyssna på dem och är nyfikna på vad det finns för utmaningar, men också möjligheter när det gäller att stärka deras företagande. Det är det som vi på BRG brinner för, att få starka företagare som kan anställa fler.

“Viktigt att nätverka”

Miranda Blomberg driver The English bookshop på Kungsgatan som öppnade i slutet av september.

– Det var kul att få komma på nätverkskvällen och träffa folk som har sina företag i närheten, som jag antingen inte har träffat eller vet om att de finns. Det gör verkligen mycket att få ut vårt namn eftersom vi är så nya. Det är viktigt att nätverka som företagare, det gör hela jobbet roligare och är bra för verksamheten. Att kunna ge och ta med andra och få tips hur saker funkar i Göteborg. Vi har jättehjälpsamma grannar här på gatan, det är otroligt värdefullt att ha en bra relation med dem.

Hade velat ha en lista

Mitt emot Mirandas butik ligger Sneakershyllan som Anne Hultman äger och som flyttade dit i maj från Andra Långgatan. Hon tycker också att nätverkskvällen var trevlig, men hade önskat att få veta lite mer om företagen som var där.

– Det är skönt att byta idéer och prata med många, men om man inte vet något om de andra företagen så blir det bara övergripande. Jag hade velat ha en lista på företagen som var där, då hade jag kunnat leta upp dem jag var intresserad av. Vi är en andrahands-handel och har i dagsläget inte kontakt med andra andrahands-handlare, så det hade varit värdefullt att få.

Utvecklas och få hjälp

På samma gata finns också Aviani, en specialistbutik som säljer underkläder till kvinnor. Den drivs av Sandra Aviani som var nöjd med kvällen och att ha fått se Börsen invändigt.

– Jag passade på att utnyttja möjligheten att träffa personer jag ville prata med, så jag tog tag i det. Nätverksträffar gör att man kan utvecklas och få hjälp, och det vill man ju. Som egenföretagare och entreprenör har man ofta idéer och då kan det finnas personer i nätverket som man kan bolla med.

Nätverkskvällen hölls den 1 november på Börsen vid Gustaf Adolfs torg.

Anne Hultman och Armita Derakhshani från Sneakershyllan och Elin Isaksson och Miranda Blomberg från The English bookshop. Foto: Jessica Jincén