Ett ”smörgåsbord” med all tänkbar hjälp till alla som vill starta eget i Göteborg. Så kan man beskriva det nyföretagarcentrum som invigs på Lindholmspiren på tisdagskvällen.

I huset Navet i Lindholmens Science Park samlas nu fem organisationer som har till uppgift att hjälpa nya företagare, men som tidigare varit spridda ute på stan.

Får inget eget namn

Idén till kraftsamlingen kommer från Lennart Olausson, vd för Business Region Göteborg:

-Vi ville samla allt på ett ställe, så det blir lättillgängligt. Man ska inte behöva springa runt på olika ställen, vare sig man vill starta kooperativ eller aktiebolag, om man har utländsk bakgrund eller vill ha hjälp med utbildning i entreprenör- skap, säger Lennart Olausson.

Men något eget namn får det nya centrat inte.

Vill se mer ännu mer uppåtgående siffror

– Huset heter ju Navet och det är vad det handlar om: ett nav där man kan få hjälp och stöd på vägen att bli företagare. Och det mesta är faktiskt gratis, säger Lennart Olausson.

De fem organisationer som nu samlas i Navet är Kooperativ konsult, Stiftelsen Göteborgs Nyföretagarcentrum, Göteborgs Uppfinnareförening, Business Region Göteborg samt IFS Rådgivningscentrum Väst, som ger råd främst till personer med invandrarbakgrund.

Inflyttningen har skett successivt under ett par månaders tid och på tisdagskvällen blir det alltså invigning med öppet hus.

-Vi ser en trend att nyföretagandet i Göteborgsregionen ökar. Nu hoppas jag att den här samlingen ska ge ännu mer uppåtgående siffror, säger Lennart Olausson.

6208.jpg

Pär Olofsson vid Kooperativ konsult och Louise Skållberg vid IFS Rådgivningscentrum ger Eldór Reykfell från Villa Solberg och Mikael Berntsson från Café Solberg råd om frågor kring att driva företag.

Fotnot:
Tillsammans bidrar IFS Väst, Nyföretagarcentrum och Kooperativ Konsult till att cirka 500 företag startas varje år.

Av dessa startas 40 procent av personer med invandrarbakgrund, 35 procent av kvinnor.

Hela 15 procent av företagen utgörs av kooperativ eller ekonomiska föreningar.

Totalt innebär detta ungefär 800 personer i sysselsättning, varav de allra flesta går från arbetslöshet. Statistiken är baserad på första halvåret 2004.