”Det behöver inte vara negativt att misslyckas”. Hallå där, Lena Sjödin på One stop future shop! I onsdags körde du, tillsammans med entreprenörsskolorna på Chalmers och Sahlgrenska, Failure festival på Göteborgs universitet, som en del av Göteborg tech week. Vad är det?

– Failure festival handlar om att lyfta fram spännande misstag och vad vi kan lära oss av dem. Vi är alldeles för rädda för att göra fel, men det behöver inte vara negativt att misslyckas, utan det är så vi kommer vidare. Rent konkret hade vi nio företagare som gick upp på scen och berättade om olika misstag och vad de lärt sig av dem.

Hur gick det?
– Det gick jättebra. Vi hade närmare hundra personer som lyssnade och det var till och med två personer som gick upp spontant efter de bokade talarna och berättade om egna misslyckanden under vår open mic

Så vilken typ av misstag pratar vi om?
– Det var allt från upplevelser de haft när de gjorde en affär till självupplevda händelser i barndomen som präglat dem. Det var väldigt spännande att lyssna.

Är det något misstag som sticker ut lite särskilt?
– Ja, Moa Gürbüsers, vars företag har tagit fram ett av de allra bästa premievinerna med absolut noll alkoholhalt. Hon är en fantastisk berättare, så det går inte att göra berättelsen rättvisa, men kortfattat satt hon med sin första laddning med 10 000 flaskor när hon upptäckte att det var fel på etiketten. Och eftersom hon var absolut tvungen att få iväg dem i tid samlade hon ihop hela familjen och så satt de en hel helg och lade flaskorna i vatten för att få loss etiketterna och kunna sätta på nya. Det är ett klassiskt exempel på ett litet misstag som får enorma konsekvenser.

Vad lärde hon sig av det?
– Att testa sin idé och stämma av med målgruppen i tid. Vad det handlade om var att hon använt ett ord som hon tyckte lät jättebra, men när hon testade det på målgruppen fattade hon att det var ett absolut no-no. Och då stod det redan på etiketten.

Det här var första gången ni körde Failure festival, kommer ni göra om det?
– Det hoppas jag verkligen. Om man aldrig misslyckas betyder ju det att man aldrig tar några chanser och då lär vi oss aldrig något. Det vi borde fokusera på i stället är hur vi ska göra det bättre nästa gång.

2844.jpg