Första fartyget anlöper 6 april. Det tyska kryssningsfartyget Aidacara kommer till Göteborgs hamn på söndag. Därmed inleds årets kryssningssäsong som redan slagit nytt rekord - för första gången väntas antalet kryssningsturister passera 100 000-strecket.

Totalt kommer 73 fartyg och 120 000 passagerare till Göteborg i år, vilket är nytt rekord. Fler än vanligt är sydeuropeer då det italienska rederiet MSC Cruises lagt till Göteborg i sin slinga.

Helgen den 14 och 15 maj blir lite extra hektisk, då kommer sju fartyg och 12 500 passagerare. Det innebär mycket att göra för bland annat rundtursarrangörer, guider och bussbolag. De ordinarie kryssningskajerna vid Arendal och Frihamnen kommer heller inte att räcka till utan några fartyg får lägga till vid Stigbergskajen och i Skandiahamnen.

Göteborg ses som grön stad med mysig atomosfär
En kryssningsturist spenderar i snitt 700 kronor på mat, shopping och nöjen och 1200 kronor om man räknar in utflykter, vilket i år innebär att kryssningsturismen kommer att 80 miljoner i turistinkomster för Göteborg.

Konkurrensen mellan de nordiska städerna är hård och rederierna utvärderar fortlöpande hur passagerarna upplever resmålen.

– Vi vet att Göteborg uppfattas som en grön, ren stad med vänliga invånare, bra shopping och en mysig atmosfär, vilket vi använder oss av i marknadsföringen, säger Sara Sundaeus, kryssningsansvarig på Göteborg & Co som sedan flera år samarbetar med Göteborgs Hamn för att marknadsföra Göteborg som kryssningsdestination.