Första fartyget anlöper idag. På fredagen kommer säsongens första kryssningsfartyg till Göteborgs Hamn. Tyska Aidacara är det första av 62 fartyg som ska besöka Göteborg i år. Därmed noteras åter ett nytt rekord för antalet kryssningsanlöp och besökande kryssningsturister.

Sammanlagt kommer under året ungefär 70 000 kryssningsturister med de 62 fartygen. Förra året kom 52 fartyg med 64 000 passagerare.

– Ökningen är ett bevis på att Göteborg är en attraktiv stad för kryssningsturister och att samarbetet mellan Göteborgs Hamn och Göteborg & Co har gett resultat, säger Jill Söderwall, kryssningsansvarig på Göteborgs Hamn.

Julstaden lockar
Göteborgs kryssningssäsong är i år också längre än tidigare, med start 30 mars sträcker den sig till 7 oktober. Dessutom är fem fartyg inbokade i december.

– Här har vi i Göteborg en stor fördel med en isfri hamn samt att Julstaden lockar kryssningsturister i december, säger Sara Eriksson, ansvarig för kryssning på Göteborg & Co.

Nytt för i år är en ny terminalbyggnad vid kryssningskajen i Arendal där de största fartygen lägger till, alltså de som inte kan segla under Älvsborgsbron. I Arendal finns utförligare turistinformation på fler språk och personal från Göteborgs turistbyrå möter upp, liksom vid kajen i Frihamnen där de mindre fartygen lägger till och inne i Göteborg.