Stort intresse. Ett somaliskt företagscenter i Angered kan hjälpa många på vägen till arbete. Det anser Ali Husein som brinner för affärer och företagande. Han har skrivit en bok på somaliska om hur man startar företag i Sverige.

Efter studier i företagsekonomi och administration i Sverige och ett antal kurser i England, bodde och arbetade Ali Husein i England, Kuwait och Dubai. Men längtan efter familjen blev för stark och 2011 flyttade han tillbaka till Sverige.

– Jag har sett hur framgångsrika mina landsmän är i många länder, som England, USA, Kanada och arabländerna. Det gav mig tanken att skriva en bok om företagande, berättar Ali Husein.

En bok om business i Sverige
Sagt och gjort. Nu har han skrivit en bok på somaliska som ger en bild av vad det innebär att bli egen företagare i Sverige och hur det är att organisera och driva ett företag. Vad är det för skillnad mellan aktiebolag, handelsbolag och enskild firma? Vilka krav ställs på en person som vill starta företag? Boken ger också råd om hur man gör en affärsplan och väljer en bra styrelse.

– Intresset för boken är stort och jag planerar att trycka 1 000 exemplar, säger Ali Husein.

Informationsmöten i Bergsjön
Själv har han startat en konsultfirma och vill hjälpa andra att komma igång med sina företagsidéer.

– Jag hoppas kunna fylla gapet mellan myndigheterna och mina landsmän.

För att behovet av information är stort har han redan märkt. Han har hållit informationsmöten på BRG Business Center på Rymdtorget i Bergsjön i samarbete med Utveckling Nordost och i en lokal i Hjällbo. Då blev det mycket frågor om skatter och lagar och regler som företagare måste känna till. Fler sådana informationsmöten planeras det kommande året, kanske på olika teman.

– Jag har också kontakt med ett antal somaliska kvinnor som vill starta företag – bara de får tag i en lokal.

Trögt i Sverige
Och just det, att hitta en lokal, är ett problem som många har när de vill starta företag. Ali berättar att många av de som han har träffat i England och arabländerna har varit i Sverige, men gett upp och flyttat.

En kille som han träffade i Dubai städade när han bodde i Sverige och körde taxi ett tag i Norge. Nu, i Dubai, har han affärskontrakt på flera hundra miljoner dollar.

– Somalier är ett folk av entreprenörer och vi skaffar en lokal, startar ett företag och så småningom kommer vi igång. Så fungerar det i till exempel England. Men i Sverige måste man ha en affärsplan och budget innan man får hyra en lokal. Det blir trögt att komma igång.

Vill se en kamelfarm i Angered
Det finns fördelar och nackdelar med båda systemen, menar Ali Husein. Men han föredrar att strunta i nackdelarna och bara koncentrera sig på fördelarna. Med rätt information från början är chansen större att lyckas med affärerna.

Och med sina kunskaper vill Ali Husein bli en förebild och stötta andra entreprenörer att bli företagare i Sverige. Han vill också gärna hjälpa svenska företagare som vill göra affärer med Östafrika.

– Och så vill jag gärna att idén om en kamelfarm i Angered genomförs!