Stärker Göteborg. I vår går det att flyga direkt mellan Göteborg och New York. Det kommer att få fler att upptäcka destinationen Göteborg. “En direktlinje till USA kommer göra Göteborg mer attraktivt som mötesstad”, säger Annika Hallman chef för Göteborg & Co Möten.

Den nya flyglinjen kommer att minska restiden för både affärs- och privatresenärer. Det är goda nyheter för Göteborgs mötesindustri som konkurrerar internationellt om stora kongresser.

– Bra tillgänglighet är bland det första som arrangörerna frågar efter. Det gör att vi kan hävda oss i konkurrensen med betydligt större städer för att få hit vetenskapliga möten som gynnar både akademin och näringslivet i Göteborg, säger Annika Hallman.

Göteborg är populärt

Det är populärt bland amerikanska affärs- och privatresenärer att åka till Göteborg. Mellan januari och oktober i år var det, enligt statistik från SCB/Tillväxtverket, drygt 119 000 gästnätter från USA i Göteborgsregionen. Den nya flyglinjen kommer att göra att fler upptäcker och väljer Göteborg.

– Det visar att det finns en stark tro på Göteborg som destination. Utvecklingen som sker här är fantastisk och god tillgänglighet med internationella metropoler kan vara helt avgörande i konkurrensen med andra städer, säger Peter Grönberg, vd för Göteborg & Co.

Stått på önskelistan

Henrik Einarsson, etableringschef på Business Region Göteborg, säger att flyglinjen är en riktigt bra julklapp till Göteborg.

– New York har stått högst på vår och företagens önskelista under många år och förbättrar våra handelsmöjligheter med USA. Göteborg är inne i en stark utveckling med allt fler globala företag som verkar här och fler som är på gång. Vi har samtidigt stor brist på kompetens och behöver locka internationell talang till våra innovationsmiljöer för att dessa ska kunna realisera sin potential. För att Göteborg ska attrahera internationellt behöver vår infrastruktur helt enkelt växa i takt med ekonomin. Direktförbindelser är att betrakta som infrastruktur, säger han.

Det har inte funnits någon direktlinje mellan Göteborg och New York sedan 1980-talet. Rutten som SAS öppnar mellan Landvetter och Newark liberty international airport, EWR, kommer att trafikeras med ett nytt Airbus 321 Long range-plan. Det blir avgångar tre gånger i veckan åt vardera hållet.