“Början på något fantastiskt”. Changers hub har öppnat i Hjällbo. Det är en mötesplats där unga mellan 16 och 29 år kan förverkliga sina idéer. “Det ska inte finnas någon tröskel för att bli den du vill bli eller lyckas med det du vill lyckas med”, säger verksamhetschefen Ari Amin.

För sex år sedan öppnade Changers hub i Stockholm där modellen visat sig vara lyckad. Nu expanderar verksamheten till Göteborg, där en mötesplats öppnat i Hjällbo. Verksamheten består av tre olika delar.

– Vi har har ett coachningsprogram, Changers pro, där coacher med olika erfarenheter har lyckats med något och vill ge tillbaka. Vi får även in adepter som vill ha en mentor eller förebild för att lyckas inom en viss bransch och då kan vi para ihop dem.

Besöker företag

Changers hub arbetar också med ta över ett företag tillsammans med målgruppen, så kallad take over.

– Vi besöker ett företag med ungdomarna. De får under några timmar se vad företaget gör och prova på, se om de är något för dem. De får tips och trix på hur de kan göra för att nå dit, till exempel genom att gå utbildningar.

Kurs och föreläsning

Den tredje delen handlar om utbildningar och föreläsningar. En av kurserna som blivit populär heter Cream och är framtagen av en tjej som började som changer. Det är en förberedande kurs inför vuxenlivet med exempelvis privatekonomi, aktier, fonder och bolån. Den primära målgruppen i Changers hub är 16 till 29 år. Men Changers hub-nätverket är för alla och består av ungefär 1800-1900 personer som stöttar varandra i olika frågor.

Hur känns det att vara igång i Göteborg?

– Det känns jättebra, det går inte att beskriva hur bra det känns. Vi har behövt det här i Göteborg och det kommer i precis rätt tid. Jag tycker att Changers handlar om att hitta bra förebilder och få målgruppen att förstå att inget är omöjligt.

Är en länk

Bostadsbolaget Poseidon, Näringslivsgruppen på Göteborg & Co och Arbetsmarknad och vuxenutbildning, Arbvux, stöttar verksamheten och Ari Amin säger att det betyder enormt mycket.

– Att få arbeta nära målgruppen är viktigt och vi båda som jobbar med det är från Bergsjön respektive Hammarkullen. Det finns mycket kunskapsluckor och vi har sett glappet som finns. Vi kan vara länken mellan informationen och målgruppen.

Lyckas tillsammans

Changers hub har även fått ett samarbete med Swedbank som ska hålla kurs i privatekonomi och Ari Amin säger att han hoppas på stöd från fler.

– Det här är början på något fantastiskt och det behöver fler komma och se. Men det är vi:et som är unikt och måste ta hand om målgruppen, inte bara Changers hub. Det finns så många barn och unga så jag tror inte en organisation räcker till. Men tillsammans kommer vi kunna göra något stort, säger han.

Changers hub Hjällbo ligger på Bergsgårdsgärdet 88. På invigningen den 3 december medverkade Mohammed Ali, Megic Mike och Suad Warsame som är storytellers.