Under de närmsta tre åren ska 70 nya företag startas i Biskopsgården. Det är målsättningen för Biskopsgårdens företagsrådgivning som slår upp portarna i april. Där ska både etablerade och nya företagare få exakt den konsulthjälp som de behöver.

– Biskopsgården ska bli en attraktiv stadsdel för företagare. Vi vill att fler startar företag, men vi vill också hjälpa de företag som redan finns att utvecklas, säger Roger Siverbrant, projektledare för Biskopsgårdens företagsrådgivning.

Stor spännvidd
I dag finns 966 registrerade företag i Biskopsgården, en stadsdel med 26.000 invånare. Spännvidden är stor, här finns allt från restauranger och frisersalonger till mekaniska verkstäder och tryckerier.

– Många av företagen framhåller närheten till hamnen och lederna som positivt. Inte minst för transporter. Men vi har också företag som sysslar med försäkringsfrågor för skador som inträffar i hamnen, säger Roger Siverbrant.

I början av april öppnar Biskopsgårdens företagsrådgivning på Höstvädersgatan 1. Både företagsnoviser med nykläckta idéer och etablerade som stött på problem är välkomna.

Behöver inte etablera i Biskopsgården
– Vi ser till att de får träffa exakt den konsult som de behöver. Ibland är det en jurist, ibland en marknadsförare. Rådgivningen är kostnadsfri, säger Roger Siverbrant.

Förutom skräddarsydd konsultation kommer man också arbeta med nätverk och mentorskap. Tanken är att den som är nybliven företagare ska kunna få stöd av en etablerad inom samma bransch.

– Vi hjälper också till att hitta lämpliga lokaler. Men det är inget krav att företaget etableras i Biskopsgården, alla som bor i stadsdelen har möjlighet att få stöd, säger Roger Siverbrant.

Hittills har han hunnit med att besöka ett 50-tal av stadsdelens företagare för att ta reda på hur Biskopsgården kan bli mer attraktiv för företag. De flesta är mycket positiva till möjligheten att få rådgivning.

19 miljoner från EU:s regionala strukturfond
– Men det finns också många önskemål om fysisk uppfräschning. Exempelvis är industriområdet i södra Biskopsgården rätt nedgånget på sina ställen, säger Roger Siverbrant.

Biskopsgårdens företagsrådgivning är en del av projektet TillVäxt Biskopsgården som fått närmare 19 miljoner av EU:s regionala strukturfond. Projektet pågår i tre år och under den perioden hoppas man att Biskopsgården får 70 nya företag.

– Det är målsättningen. Och 30 av dem ska startas av kvinnor, säger Roger Siverbrant.