Idag är Apotekarnes gamla vattenfabrik i Gårda fyllt med helt nytt innehåll. Det sjuder av den nya verksamheten. Här finns nu en arbetsplats för närmare 140 personer som arbetar med musik- och filmproduktion.

– Brew House Göteborg är en mötesplats som kan utvecklas till ett branschnav i Västsverige, säger Brittmo Bernhardsson på Business Region Göteborg, som drivit projektet med ett hus för musik- och filmnäringen i Göteborgsregionen.

I de gamla fabrikslokalerna på 6.400 kvadratmeter jobbar nu 140 personer i 51 företag, däribland 20 musikföretag och 13 filmbolag.

Världens tredje största exportör

– Jag är hemskt glad att huset är fyllt till bristningsgränsen med hyresgäster, säger Brittmo Benhardsson.

Sverige brukar räknas som världens tredje största exportör av musik, efter USA och Storbritannien. Musik är alltså en viktig bransch för landet och för Göteborgsregionen.

Att få ett ”eget” hus var ett starkt önskemål från företagen här när Business Region Göteborg för drygt fyra år sedan började kartlägga hur man bäst skulle kunna stödja musiknäringen och näraliggande branscher.

Hoppas på tillväxt och nya jobb

Bland hyresgästerna inom musik-, medie- och musikproduktion finns nu bland andra On Location, som spelar in material till TV–programmet På Spåret.

– Jag hoppas att de kommer att trivas och att det här ska ge tillväxt, att nya investeringar dras till Göteborgsregionen och därigenom nya jobb, säger Brittmo Benhardsson

Musikhögskolans elever kommer också att använda huset för delar av sin utbildning. Den 600 kvadratmeter stora Arenan/Pelarsalen kommer att hyras ut för seminarier, konserter och filmvisningar.

I huset finns en restaurang som även är öppen för allmänheten.

Brew House Göteborg har tillkommit på initiativ av Business Region Göteborg och drivits av projektet Kultur- och medieproduktion. Higab har renoverat huset i samarbete med hyresgästerna.