Ny sajt underlättar gröna studiebesök. Laddhybridbussarna på linje 60, fjärrvärme och fjärrkyla och stadsplaneringen i Kvillebäcken är något av det som lockar studiebesök till Göteborg. Förra året kom 640 besökare från 22 länder för att studera och knyta kontakter med "gröna företag". Och i veckan startade en ny webbsajt för Green Gothenburg.

– Vårt första år, 2013, hade vi drygt 400 besökare. Nu har vi alltså ökat med cirka 40 procent och det är vi rätt nöjda med, säger Bernt Svensén, chef för Green Gothenburg inom Business Region Göteborg, BRG.

Green Gothenburg marknadsför Göteborg och de gröna systemlösningar som företag här utvecklar och säljer. Man tar emot studiebesök, ordnar studieresor och seminarier och förmedlar kontakter.

Skapar fler affärsmöjligheter
– Vårt övergripande mål är att göra Göteborgsregionen internationellt erkänd och därigenom skapa fler affärsmöjligheter för företag i regionen, säger Bernt Svensén.

Laddhybridbussarna på linje 60, fjärrvärme och fjärrkyla, stadsplaneringen i Kvillebäcken och framtidens biogasprojekt GoBiGas tillhör det som lockar flest nyfikna besökare.

Ett 40-tal delegationer kom till staden förra året i Green Gothenburgs regi.

– En del var svenska delegationer, men de flesta kom från utlandet, till exempel från Brasilien, Kina, Peru och Mexico, säger Bernt Svensén.

”Vi har nått ut bredare”
Totalt kom besökare från 22 länder, även det en ökning från förrförra årets 16 länder.

– Vi har nått ut bredare. Fler företag träffade och knöt kontakter med besökarna, totalt 40 företag förra året, vilket är en ökning med 33 procent. Och vi vet att kontakterna i en del fall har lett till affärer, bland annat med Storbritannien.

I veckan lanserades Green Gothenburgs nya hemsida, ett nav och show-room för verksamheten. Den bygger på en databas som Göteborg driver med sju andra regioner i Sverige under ”paraplyet” Environment Sweden.
Här kan vem som helst med tillgång till internet ta en första titt på ”Green Gothenburg”, dess gröna företag, studieobjekt och höra sig för om ett besök.

Green Gothenburgs nya hemsida ska exponera företagen bättre än tidigare, med referensobjekt även på andra håll i landet. Än så länge finns bara en handfull företag inlagda men snart ska där finnas ett 50-tal.

– Hemsidan har också blivit mycket enklare att administrera. Nu klarar vi det själva, utan att blanda in konsulter så ofta.

Besökarna ger bra betyg
Till att börja med finns den nya hemsidan enbart på engelska, och det är inte säkert att den kommer svenska.

– Vi prioriterade engelskan, den är ju viktigast för oss, säger Bernt Svensén.

Intresset utomlands för Göteborg som ”A sustainable city open to the world” ökar alltså. Och besökarna verkar vara mycket nöjda.

– Vi frågar alltid dem som varit här om vad som varit bra och mindre bra, säger Bernt Svensén.

– Frågorna handlar om besöksprogrammet, experternas och företagens presentationer, om användbara affärskontakter och om man skulle rekommendera detta till andra.

– Och snittbetyget är faktiskt drygt 8 på en 10-gradig skala!