Många behöver rådgivning. 90 företag har hittills fått hjälp av Företagsakuten hos Business Regions Göteborg i år. Det är en fördubbling jämfört med tidigare år. ”Majoriteten som behövt stöd är småföretagare. Det är framför allt inom handel och turism det går sämre för företagen på grund av covid-19”, säger projektledare Maria Lindström. Hon räknar med att effekterna av de nya restriktionerna kommer att märkas framöver.

Företagsakuten har funnits sedan 1997 och har gett kostnadsfri rådgivning till över 1 700 företag i Västra Götaland, som av olika orsaker hamnat i en akut ekonomisk situation.

Covid-19-pandemin har drabbat många företag hårt och i våras stärkte Business Region Göteborg sitt stöd till företagare. Företagslotsen Extra har funnits för att informera, ge stöd och lotsa vidare till rätt ställe, beroende på vad företagaren behöver.

– Vi såg då också till att dessa företag kunde få rådgivningshjälp av Företagsakuten lite snabbare än i vanliga fall, säger Maria Lindström.

Många behövde hjälp före sommaren

90 företag har fått hjälp av Företagsakuten hittills under året, vilket är dubbelt så mycket som tidigare.

– Och då är året inte slut än. Det blev en väldig anstormning före sommaren, för att sedan lugna ner sig. Nu är situationen med covid-19 svårare igen och det kommer vi på Företagsakuten antagligen se effekterna av om ett tag.

De allra flesta som tagit kontakt med Företagsakuten, sedan smittspridningen av covid-19 började i våras, är småföretagare som sitter på stora fasta kostnader och som tappat kunder och intäkter.

– Många befinner sig inom branscherna handel och turism, men det finns även andra som har problem.

Nio av tio överlever problemen

Företagsakuten erbjuder fem timmars kostnadsfri rådgivning. Företagsakuten har inga finansiella medel att dela ut, utan det handlar om att ge rådgivning för att hjälpa företagaren att få ordning på den ekonomiska situationen de befinner sig i. Genom åren har nio av tio av företagen som sökt hjälp kunnat fortsätta driva sin verksamhet

Maria Lindström lyfter fram att situationen i dagsläget inte helt kan jämföras med den i våras.

– När covid-19 kom i våras var det ingen som visste något. I dag är alla mycket mer medvetna och förberedda. Regeringen har också gått ut med flera stöd och informerar. Det underlättar för många företag. Men oavsett är det många som kommer att behöva rådgivning.

Företagsakuten behandlar alla ärenden med full sekretess. Under pandemin anpassas också rådgivningen till att kunna genomföras på telefon eller digitalt.