Riktar sig till alla göteborgare. Hur går det för Göteborgsregionens näringsliv? Vilka möjligheter och utmaningar finns? I Business Region Göteborgs nya podcast förs samtal med bland annat småföretagare och startups, och förhoppningen är att informera och inspirera.

Business Region Göteborg har pratat länge om att göra en podcast om Göteborgsregionens näringsliv. Under coronapandemin aktualiserades idén och nu finns flera avsnitt av podcasten Business Göteborg att lyssna på.

– Tanken är att förmedla en engagerad, sann, närvarande och uppdaterad bild av Göteborgsregionens näringsliv. Vi vill inte skönmåla, men samtidigt visa att det finns mycket att vara stolta över. Vi vill lyfta fram att det är en region som har mycket på gång och har stor potential, säger Marie Gumabon, kommunikationschef på Business Region Göteborg.

Tillgängliga samtal

Med i varje avsnitt finns en gäst och en sakkunnig i ämnet från Business Region Göteborg. Journalisten Emanuel Karlsten leder samtalen.

– Vi ville samarbeta med externa journalister för att nyttja deras kompetens som professionella samtalsledare och få nya perspektiv på regionens näringsliv.

Det handlar inte om någon affärspodd där lyssnaren måste vara väldigt insatt i ekonomi, påpekar Marie Gumabon, utan podden är gjord för göteborgare i allmänhet.

– Vi tror att vem som helst kan tillgodogöra sig innehållet. Det handlar om tillgängliga samtal med olika frågor i fokus. Även om avsnitten är aktuella har de en ganska lång livslängd och vi hoppas att många väljer att lyssna på dem under sommaren.

Om småföretag och klimat

Fem avsnitt på cirka 30 minuter vardera finns tillgängliga för den som vill uppdatera sig om situationen och framtiden i näringslivet. I ett av dem kretsar samtalet kring Göteborgsregionens småföretag och startups.

– Lyssnaren får en bra inblick i hur vi arbetar med företagsrådgivning, och Patrik Arnesson, grundare av fotbollsappen Forza fotboll, är inspirerande, säger Marie Gumabon.

Ett annat avsnitt handlar om klimat och den gröna omställningen. Anastazia Kronberg, ansvarig för Gothenburg climate partnership på Business Region Göteborg, berättar om Göteborgs Stads ambitiösa klimatmål. I ett annat av de fem avsnitten lyfts life science-branschen. Samtalet handlar bland annat om framtidens vård, testbäddar och datadriven vård.

Ingår i näringslivsstrategiska programmet

Podcasten Business Göteborg är en del av Berättelsen om Göteborg som ingår som en insats i Göteborgs Stads näringslivsstrategiska program.

Faller podden bra ut är ambitionen att det blir fler avsnitt till hösten.

– Det har gett mersmak och det finns mer att berätta. Det händer jättemycket i Göteborgsregionen och vi ser möjligheter till fler berättelser framöver, säger Marie Gumabon.

Business Göteborg går att hitta där poddar finns. Se länken här nedan.